Dubbla budskap om nedskärningar i iransk oljeexport till EU
Oljehandlare på New York Mercantile Exchange den 15 februari 2012 i New York. Iran ska enligt rapporter bryta oljeexporten till sex europeiska länder. Oljepriset har stigit till den högsta nivån på en månad. (Foto: Spencer Platt/Getty Images)


I onsdags rapporterade Irans statstelevision att Iran skär av oljeexporten till sex europeiska länder som svar på de senaste sanktionerna från EU. Emellertid har även motsatta rapporter publicerats vilka säger att Iran kommer fortsätta exporten.

Enligt statstelevisionen är de sex aktuella länderna Spanien, Italien, Frankrike, Grekland, Nederländerna och Portugal.

Det iranska oljeministeriet har emellertid sagt till Reuters att rapporterna i statsmedian är falska och att man inte alls kommer att upphöra med exporten.

– Vi förnekar denna rapport. … Om ett sådant beslut tas kommer det utannonseras av Irans högsta nationella säkerhetsråd, sade en talesman från ministeriet.

Enligt den halvofficiella Fars News Agency blev sex utsända personer från de aktuella europeiska länderna ombedda att träffa utrikesministern i onsdags.

– Det snabba beslutet från EU-länderna att använda oljan som ett politiskt vapen kommer ha en negativ inverkan på världsekonomin och särskilt på de europeiska ekonomierna, vilka återhämtar sig och kämpar för att komma över den globala finanskrisen, sade Irans oljeministerium i ett uttalande, enligt Fars.

EU-medlemsländerna kom i förra månaden överens om att införa sanktioner mot Iransk oljeimport och frysa tillgångar tillhörande Irans centralbank.

Översatt från engelska.