Du Lide ignorerade kritik och smädelser


Ministern för etikettfrågor, Du Lide, även känd som Chunyi, kom från Baodi i Shuntian (dagens Baodi District i Tianjin) och han levde under Qing-dynastin. Han var prinsens privatlärare och känd för sin medkänsla, förlåtande syn och sin tolerans såväl i hans privata som i det offentliga livet. En dag tog han häst och vagn och reste iväg utanför staden.

Av någon underlig anledning blev han i vagnen inblandad i en skärmytsling med en berusad buse på gatan, som stötte till honom och öste förolämpningar över honom. Minister Du agerade som om han inte hade hört någonting. När ministern kom hem igen fortsatte den druckna busen att förolämpa honom utanför hans bostad.

När busen hade blivit nykter nästa morgon, fick han höra från andra att han hade förolämpat och förnedrat ministern hela natten. Han gick genast till ministerns bostad för att be om ursäkt. Minister Du kritiserade honom inte utan erbjöd honom ett silvermynt, som var stort nog för busen att starta ett litet företag med. Mannen lämnade ministern med tårar i ögonen.

Han gav upp sin dåliga livsstil och började arbeta hårt på att bli en bra människa. Varje år reste han till ministerns bostad, knäböjde inför honom för att tacka honom för hans förlåtelse, visa sin högaktning och tacka för hans ekonomiska hjälp.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/10347/