Drömdestination Fiji
Korallkusten, Fiji; melanesiska barn på en bambuflotte vid ön Wicked Walu Island. (Foto:Torsten Blackwood/AFP/Getty Images)


Det liknade en kapplöpning om medaljerna – guld, silver eller brons – tre nationer tävlade om att få bli det första land att välkomna det nya århundradet: när och var skulle solens första gyllene strålar förgylla himlen?

I förgrunden var ”Den uppgående solens land” där myndigheterna inte trodde att något annat land skulle kunna ta ifrån dem äran. Australien som följde hela processen med stort intresse, blev plötsligt medveten om att en liten ö någonstans i Stilla havet skulle tilldelas denna status. Det verkade som om flera länder skulle vara med och strida om den. Men då hördes en annan röst.

”Hej, jag är redan i det nya millenniet”, så verkade öriket Fiji skryta med att vara först. Fiji, vars öar på kartan ser ut som en hästsko som kastats på den internationella datumlinjen. Enligt folktron bringar hästskor lycka.

En internationell domarpanel hade det slutliga ordet i den här dragkampen och det lilla öriket i södra Stilla havet tilldelades äran.

Öborna blev extatiska, aldrig tidigare i deras isolerade historia hade världen visat dem så stor uppmärksamhet, och nu var de nummet ett. Var det ett gott omen, och skäl nog att resa till Fiji? Det var det för en hel del, fastän det krävdes en resa halvvägs runt jorden. Men från Nya Zeeland och Australien är det förstås en ganska kort resa.

Nyfikna världsresenärer som kom med höga förväntningar blev inte besvikna. På Viti Lavu flygplatsen väntade bussen från hotell Fiji Mocambo och transporterade resenärerna genom det tropiska panoramat till deras lyxiga hotellrum. Det blommande trädets stora lövverk skuggade en swimmingpool som inbjöd till avkoppling. Men än var det för tidigt att bli för bekväm. En segelkryssning i solnedgången stod på kvällens program, med en bakgrund av en romantisk solnedgång, ackompanjerad av öns stämningsfulla musik, gitarrer och trummor, en Söderhavsdröm – och det har bara börjat!

Det verkar som om skaparen varit extra omsorgsfull vid skapandet av detta örike, och befolkat det med lättsamma och trevliga invånare. Det verkar också som om de införlivat sin djupa andlighet i den livsstil som de visar i sitt dagliga liv. Oavsett vad de gjort kvällen innan infinner de sig till gudstjänsten i metodistkyrkan i den närbelägna byn Nameka klockan fem på söndagsmorgonen. Före soluppgången sitter hundratals troende ute i det fria, med vassmattor på huvudet som skydd mot den intensiva uppgående solen och lyssnar till en föreläsning med titeln ”Det viktigaste är medkänsla” innan alla njuter av en frukost tillsammans.

Men än har vi inte anlänt till vår huvuddestination: Vanua Levu Island, med ett kort mellanspel i Fijis huvudstad Savusavu. Ett kort anslutningsflyg tar flera passagerare till Tavenui Island, som är deras destination de närmaste dagarna. Garden Resort Hotel ligger bara två kilometer från den internationella datumgränsen. Från hotellet med sitt läge – gränsande till skiljelinjen i tid och rum – kan man få en första titt på den vackra handmålade skylt som visar Fijibornas och deras gästers stolthet att vara de första att välkomna det nya millenniet. Den som vill kan grensla minnesmärket med en fot på lördagen och en fot på söndagen.

Följande morgon är det dags för dykning – och här krävs det ingen fantasi – korallreven påminner om ett fält av kål med stora gröna blad. Här ute är det redan måndag men när expeditionen startade – i hotellets pool för dykning – var det söndag, men av praktiska skäl har myndigheterna på Fiji integrerat de båda tidszonerna.

En utflykt för att se pittoreska vattenfall förvandlas till en studie av öbornas mentalitet, med tanke på deras avspända livsstil. Busstider existerar inte, bussen går bara när bussföraren bestämt sig för att det är en bra tid att åka, vilket tvingar till tålamod. Människorna som väntar vid busshållplatsen ägnar tiden åt samtal och besök. De som måste återvända till en mer konventionell livsstil följande dag väljer att ta en taxi. Denna resa runt ön leder förbi den katolska missionskyrkan Wairiki, och förbi ett jordbrukscenter Maravu Plantation.

Vid den idylliska Karen´s Garden är en rast planerad, på en grönskande gräsmatta som skuggas av praktfull växtlighet kan gästerna dricka te och äta bakverk, låta tankarna vandra.

Den perfekta platsen att göra som ö invånarna gör – glömma bort tiden.

Originalartikel på tyska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18760/


Tropisk vattenfall på ön Taveuni (Foto: Med tillstånd av Bernd Kregel)

Tropisk vattenfall på ön Taveuni (Foto: Med tillstånd av Bernd Kregel)


Bostäder på Fiji  (Foto: Med tillstånd av Bernd Kregel)

Bostäder på Fiji (Foto: Med tillstånd av Bernd Kregel)


Skördetid (Foto: Med tillstånd av Bernd Kregel)

Skördetid (Foto: Med tillstånd av Bernd Kregel)


Romantik (Foto: Med tillstånd av Bernd Kregel)

Romantik (Foto: Med tillstånd av Bernd Kregel)