Dröm blir verklighet i kinesisk nyårsgala
Liang Shihua spelar en gudomlighet i "Löftena från gammalt." (Foto: Epoch Times)


Den kinesiska nyårsgala som producerats av NTDTV (New Tang Dynasty TV) turnerar just nu över stora delar av världen. Klädda i utsökta dräkter och med väna leenden på läpparna, framför unga kvinnor, vackra som gudinnor, dessa dansuppträdanden i världsklass.

Efter föreställningen i San Francisco går Epoch Times reporter bakom scenen och intervjuar Lian Shihua från dansskolan Feitan. Ljudet från flickornas skratt ekar ner i hallen då flickorna samlats för att se på ett fotografi från föreställningen. Liang Shihua säger inte så mycket, utan ler mest blygsamt där hon sitter vid sidan av sina kamrater.

ABC:s (Americans Born Chinese) kan ofta inte prata flytande kinesiska, men det kan Shihua. Hon säger att hon inspirerats mycket av sina föräldrar som lever enligt traditionell kinesisk kultur.
Shihua tycker mycket om traditionella legender och mytologi och drömmer ibland om att bli en himmelsk gudinna – så som i legenderna.

– Deras sirliga dräkter och naturliga ansikten är så vackra, säger hon.

Dröm blir verklighet efter uttagning till dansskolan Feitan

För Shihua kändes det som om hennes dröm gick i uppfyllelse när hon blev uttagen för att dansa i danstruppen Feitan. Truppen uppträder i år på NTDTV:s kinesiska nyårsgala, vars mål är att visa upp kinesisk mytologisk kultur genom dans och sång. Ett dansnummer visar himmelska scener såsom de skildrats i målningar och skulpturer vid Dunhuang. Dunhuang är en plats utefter den gamla silkesvägen i Kina, känd för sina många Buddha-statyer och målningar. I den här dansen gestaltar Shihua en himmelsk gudinna. Hennes klänning och hårprydnader är mycket vackert utformade. Hon berättar att när hon framför den här dansen känns det som om hon går in i himlen och verkligen förvandlas till en gudinna.Liang Shihua i ”Dundrande trummor.” (Epoch Times)

Ett lugnt sinne bringar skönhet

Många i publiken har berättat att de uppskattat dansen ”Till den rättmätiga platsen”. Dansen berättar historien om en Falun Gong-utövare som förföljs till döds för att hon inte ger upp sin övertygelse, och slutligen stiger hon upp till himlen. Samtidigt utstår förbrytarna vedergällning i enlighet med vad de gjort och blir med ljus och blixtar utkastade av gudarna. Shihua gestaltar en gudinna i himlen som spelar på en pipa, ett kinesiskt stränginstrument i himlen.

– Det är himmelskt och vackert, tycker Shihua.

Shihua berättar att det verkligen är mycket svårt att kunna skildra gudomliga varelser. Att öva de grundläggande danskunskaperna är svårt och smärtsamt; under träningen faller hon ibland till marken av smärta. Shihua ger emellertid inte upp, hon utstår smärtan och fortsätter att öva.

På frågan om hur det kan vara möjligt att uttrycka något gudomligt och heligt, svarar Shihua att hennes sinne måste vara rent och klart, eftersom det endast genom hennes sinne går att få fram uttryck och rörelser som visar upp de djupare betydelserna i danserna, och som därmed berör publiken. Shihua berättar att förutom att öva de grundläggande dansteknikerna, lägger hon stor vikt vid att förfina sin karaktär.

Shihua säger att dansernas rörelser uttrycker skönhet, ibland mjukt och ibland starkt, men huvudtemat är skönhet.

– Jag tror att endast genom stillhet i mitt hjärta kan jag nå nivån som behövs för att visa upp det vackraste för publiken,” säger hon.

Epoch Times är stolt över att vara med New Tang Dynasty TV och Sound of Hope Radio i att medarrangera NTDTV:s kinesiska nyårsgala. (http://shows.ntdtv.com)

Översatt av Sofia Partanen