Dramatisk ändring av Telias styrelse
Foto: (AFP/EPA/Pressens bild)


Den förändring av Telia Soneras styrelse som klubbades igenom av en extra bolagsstämma i dag är den mest brutala i svensk bolagshistoria.

Ut åkte bland andra vice ordföranden Carl Bennet och förre Ericssonchefen Sven-Christer Nilsson.

Ommöbleringen av telekomoperatörens ledning saknar motstycke i ett svenskt börsbolag och har förvånat många bedömare. Valberedningen, där svenska staten har stort inflytande, föreslog att hela fem styrelseledamöter skulle bort, vilket också den extra bolagsstämman följde på onsdagseftermiddagen.

Carl Bennet, Eva Liljeblom, Lennart Låftman, Lars-Erik Nilsson och Sven-Christer Nilsson, fick därmed gå. Styrelsen krymptes med en person och de fem byttes ut mot Nordeas vd Lars G Nordström, styrelseproffset Conny Karlsson, Maija-Liisa Friman och Jon Risfelt.

– Det här är ju dramatiska förändringar och det är en klar indikation på att styrelsearbetet inte har fungerat i Telia. Och genom att komma ut med ett förslag till ny styrelse och vänta ända till april signalerar man att man kommer att ha en icke fungerande styrelse i fyra, fem månader. Och det är därför man kallar till extra bolagsstämma redan nu, säger Andreas Ekström, telekomanalytiker på Handelsbanken Capital Markets.

Att Carl Bennet kastas ut är kanske inte så förvånande eftersom han står socialdemokraterna nära. Den nya regeringen vill sälja statens andel i bolaget, och det är något Bennet har motsatt sig. Lennart Låftman, en gång i tiden löntagarfond-vd, ses också som s-märkt.

Andreas Ekström anser, liksom många andra bedömare, att styrelsearbetet försvårats av motsättningar, där ledamöterna haft ”olika agendor”.

Vd Anders Igel har kritiserats för Telias Soneras knackiga tillväxt och brist på visioner, men Ekström anser att mycket av kritiken bör riktas till styrelsen.

– Om man säger att Telia är ett strategilöst företag så är det styrelsens uppgift att sätta agendan för strategin. Och där har de misslyckats, säger Andreas Ekström.

Det finns troligen förhoppningar om att de nya ledamöterna har kontakter som kan komma till nytta framöver. I bakgrunden finns utrikesminister Carl Bildt, som sägs ha goda förbindelser med den ryske affärsmannen Michail Fridman, vars investmentbolag Alfa Group är inblandad i ägarstrider i bolag där även Telia Sonera har intressen.