Dramalärare inspirerades av Shen Yun
Lone Dittmar och John Frank Arm tränar tai chi tillsammans (Foto: Epoch Times Sverige)


Shen Yun Performing Arts sista show i Århus besöktes bland annat av en lärare i drama som fick inspiration till sitt arbete med handdockor.

Kina är ett land som många människor fascineras av. Det är stort till ytan, nästan lika stort som hela Europa och ungefär var femte person av världsbefolkningen bor i Kina. Landet har över 1,3 miljarder invånare.

Det som fascinerar mest är dess 5000-åriga historia. En av forntidens kejsare var Huang Di, den Gule kejsaren, som ska ha levt på 2700-talet f. Kr. I årets upplaga av Shen Yun Performing Arts ser publiken en scen där den Gule kejsaren förekommer som den som satte Kinas kulturhistoria i rullning.

En person som
kan lite om kinesisk kultur är Lone Dittmar som är lärare i dansk litteratur, poesi och drama. Hon kom till den sista föreställningen i Århus tillsammans med John Frank Ahm, maskiningenjör.

De båda tränar tai chi som betonar en persons inre utveckling och inre kultivering. Av den anledningen har hon besökt Kina ett flertal gånger och hon har lärt sig lite kinesiska.

I Kina övar man tidigt på mornarna och det har Lone anammat. Hon är uppe med tuppen och gör sina tai chi-övningar klockan fem på morgonen.

Vid sina besök i Kina har hon sett en hel del föreställningar och hon ville se föreställningen för att hon tycker  mycket om det kinesiska sättet att dansa och hon tycker även mycket om kinesisk musik.

Shen Yun-artisternas danser skiljer sig emellertid totalt från de danser som man idag kan se i Kina eftersom regimen har ansträngt sig med att radera ut den forna kulturen som fanns under flera tusen år.

Shen Yun-dansarna använder sig av ett danssystem med basen vilande på Kinas djupgående traditionella och andliga kultur. Detta har lett till att Shen Yun Performing Arts är portförbjuden i Kina.

John Frank Ahm säger
om showen intryck på honom:

– Det var mycket vackert. Jag tyckte särskilt om danserna, sättet som dansen framfördes på och koreografin, färgerna, allting.

– Jag tycker det är vackert med alla färger, det tyckte jag väldigt mycket om, håller Lone med om.

Eftersom Lone undervisar bland annat i drama tittade hon med intresse på showen för att se om hon kunde använda något i sitt arbete.

– Naturligtvis tittade jag på scenkläderna och hur de olika färgerna var sammansatta och också hur de använde sidenet och hur kläderna var sydda. Ja, det är något jag kan använda. För närvarande gör jag mycket teater med handdockor och det är definitivt något som jag kan använda detta till.