Dragkamp om yttrandefrihet inom den kinesiska regimen
Wen Jiabao, Kinas premiärminister, talar vid en presskonferens den 14 mars i Peking. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Det har uppstått en dragkamp om yttrandefrihet i Kina. Den reformivrande premiärministern Wen Jiabao krävde mer ”sanningssägande” samma dag som det centrala propagandadepartementet kom med hårdare direktiv för media.

Det var i fredags som Wen Jiabao betonade behovet av att kinesiska ledare ”säger sanningen och lyssnar på sanningen”. ”Kinas ledare borde vara öppna för olika synpunkter och inte bara avfärda det som oväsen. De borde i stället lära av olika åsikter, särskilt de som är kritiska,” sade Wen till China National Radio den 15 juni.

Wen påpekade också att utan ett demokratiskt rättssamhälle som begränsar makthavare, ”skulle någon kunna använda den makt de innehar för att bryta mot eller trampa på lagen.”

Samma dag utgick dock censurdirektiv från det centrala propagandadepartementet, som leds av Li Changchun. Man uppmanade alla nyhetsbyråer på alla nivåer att publicera artiklar som betonar det kinesiska kommunistpartiets ”stora landvinningar” under de senaste tio åren, samt att sluta rapportera om sådant som får myndigheterna att se dåliga ut. Om man inte följer direktiven riskerar man hårda straff.

Dessa motsägelsefulla uppmaningar har återigen satt ljuset på skillnaderna mellan Wens reformistiska inställning och propagandadepartementets stryptag på media.

Pekings kommunala press- och publikationsbyrå meddelade den 15 juni att inga nyhetsbyråer på någon nivå får rapportera negativt utan tillåtelse från propagandadepartementet. De får heller inte rapportera om nyheter utanför sina provinser, enligt Boxun, en kinesiskspråkig dissidentsajt med bas utanför Kina.

I meddelandet stod även att journalister som rapporterar om något utanför sin provins ska rapporteras till propagandadepartementet och press- och publikationsbyrån, och riskerar att bli av med sin licens. Dessutom får stora nyheter bara rapporteras om med tillstånd från propagandadepartementet.

En journalist som arbetade för Guangdongbaserade Southern Media Group sade att de övervakas noggrant av propagandadepartementet och att journalister varnas för att rapportera från andra provinser.

– I allvarliga fall kan till och med chefen för nyhetsbyrån tvingas avgå, sade han.

Enligt en artikel i China Digital Times har propagandadepartementet utfärdat specifika instruktioner för två aktuella händelser: Den kinesiske aktivisten Li Wangyangs död och gripandet av åtta kineser i Indien den 12 juni. Alla mediakanaler i Kina ska låta bli att rapportera om detta, och inte genomföra intervjuer, kommentera eller publicera utländska artiklar i dessa ämnen.

Andra nyheter hade andra restriktioner, exempelvis de om tungmetaller i mjölkpulver och den kvinna som tvingades av myndigheterna till abort i sjunde månaden. I de fallen får bara text från Xinhuas nyhetstelegram användas. Man förbjöds uttryckligen att ”ge historierna uppmärksamhet, överdriva, rapportera själva eller kommentera”, enligt China Digital Times.

Nyhetskommentatorn Zhang Sutian, som bor utanför Kina, sade till Epoch Times att om den kinesiska regimen tillät en fri press i Kina skulle det propagandasystem som man använder för att hjärntvätta folk sluta fungera, och kommunistpartiet skulle rasa samman över en natt, som Berlinmuren.

– Det är därför kommunistpartiet behåller sitt hårda grepp om propagandamaskineriet, sade Zhang.

Översatt från engelska