Dra i en tråd och lapptäcket av människorättsbrott rämnar i sömmarna
Tungt vägande fynd: David Matas talar i Lipton hallen vid i New York University School of Law om fynden i sin rapport, med professor Jerome Cohen sittande intill. (Foto: Gary Du/The Epoch Times)


Kanske föreställer man sig den långa raden av människorättsbrott i Kina som en trasslig härva. Men David Matas, en framstående människorättsadvokat hemmahörande i Winnipeg, Kanada, ser dem mer som ett täcke: färdiga att bli blottlagda om man drar i en enda tråd.

Den tråd som han skulle dra i skulle vara förföljelsen av Falun Gong – eller specifikt dödandet av Falun Gong-utövare för deras organs skull, sade han vid ett forum på New York University School of Law den 6 april.

Dödandet har pågått sedan 2001 och organen säljs till patienter som behöver transplantation, sade han. Hans rapport i ämnet med titeln Bloody Harvest, skriven tillsammans med landsmannen och förre parlamentsledamoten David Kilgour, kom ut 2006. En uppdaterad version kom 2007 och publicerades i bokform 2009.

– Ämnet behövde undersökas, så vi undersökte det, sade han.

Falun Gong, en andlig metod som innehåller både undervisning och en serie qigongövningar, har förföljts i Kina sedan 1999. Organstölderna började strax därefter, enligt rapporten, vilken kastar ut ett stort nät av bevisning. Där ingår bland annat undersökning av statistiska avvikelser, telefonmedgivanden, annonsering på internet om organ med extremt kort väntetid och kinesiska läkares klumpiga skryt vid flera tillfällen.

Efter att rapporten kom ut reste Matas och Kilgour runt i 40 länder och träffade NGO:s, regeringstjänstemän, journalister, akademiker och kirurger och talade ”närhelst vi kunde, med vem vi än träffade, om att stoppa övergreppen”, sade han.

Att ha talat för den här saken tycks ha lönat sig, med tanke på att han blivit inbjuden till det ansedda New York University School of Law, och därtill tillsammans med en auktoritet inom kinesisk rättspraxis, professor Jerome Cohen. Professor Cohen har haft inflytande på studierna av kinesisk lag i Väst. Den 80-årige professorn fortsätter att undervisa efter 50 år i yrket.

Professor Cohen sade att Kinas decennier av modernisering, efter att man slog till mot studenterna 1989, har lett fram till en punkt där delar av en ny generation kräver de rättigheter som landets kommunistledare säger att de har rätt till.

Han aviserade vid forumet att det ”avgörande ögonblicket för mänskliga rättigheter i Kina kan ha kommit nyligen, i och med den plötsliga kidnappingen av den berömde avant-garde- och politiske konstnären Ai Weiwei på Pekings flygplats. Cohen har känt Ai i 25 år. Ännu längre har han stått emot att påstå att det ”avgörande ögonblicket” var i antågande – men efter att Ai togs tillfånga ”fick jag verkligen tanken att det här kan vara det avgörande ögonblicket när det gäller Kina och mänskliga rättigheter”, sade han.

Västmedia och regeringar kritiserade den kinesiska regimen hårt efter kidnappningen av Ai. Regimen svarade med en stridslysten ledare i Global Times – en av kommunistpartiets språkrör i den engelsktalande världen – där man skarpt kritiserade Väst för att över huvud taget ha visat intresse för Ais fall.

Men för Matas är det just på de påtryckningspunkter som handlar om det kinesiska kommunistpartiets hyperkänsliga människorättsfrågor som man ska göra insatser. Och det finns inget mer hyperkänsligt och icke förhandlingsbart än förföljelsen av Falun Gong, sade Matas till de församlade.

– Det här var inte bara vårt val. Det finns minst ytterligare en människorättsadvokat, Gao Zhisheng, som gjorde samma val, sade han, och refererade till en av de mest hyllade namnen bland de kinesiska dissidenterna.

– Liksom Kilgour och jag [insåg Gao] att om man verkligen vill komma åt problemet med mänskliga rättigheter i Kina, se då på den orättvisa behandlingen av Falun Gong.

Han tillade att det är ingången till många skilda människorättsbrott i Kina, inklusive religiös förföljelse, diskriminering när det gäller utbildning, ”omskolning” genom tvångsarbetslägersystemet, tortyr i fängsligt förvar, organstöld med våld, godtyckliga fängslanden och mycket mer, sade han, eftersom förföljelsen av just den gruppen använder alla dessa metoder.

Reaktionen från det kinesiska partiet är “löjligt”, ”illasinnat”, ”propaganda” och ”nonsens” när Falun Gong förs på tal, sade Matas. Men om man slår på det här mest akuta av alla problem, vad moderatorn i panelen, professor Samuel Estreicher kallade ett ”rent människorättsbrott” eftersom det sätter den kinesiska kommunistapparatens enorma förtryckarmakt mot en fredlig grupp med en andlig tro, kan de som tar upp saken nå verkliga segrar när det handlar om att rädda liv.

Matas avslutade forumet vilket hade dragit över tiden, med att läsa sista delen av sin bok om organstöld från Falun Gong-utövare:

”De kinesiska ledarna idag behandlar Falun Gong som sin värsta fiende, fängslar och torterar dem mer än någon annan grupp, och dödar bara dem och interner som dömts till döden för deras organ. Vid någon tidpunkt kommer de att inse att Falun Gong är deras bästa vänner, ett genuint kinesiskt trossystem som kan klara att hålla Kina samman, som kan klara att hålla – för att använda lockordet från den nuvarande kinesiske presidenten Hu Jintaos oklara ideologi – harmoniskt.”

Översatt från engelska