Downshifting - en ny livsstil


De blir fler och fler. Människorna som väljer bort konsumtionssamhällets stressade livsstil för en enklare tillvaro där ekologisk medvetenhet och inre rikedom blir viktigare. I USA kallas fenomenet ”downshifting” men även vi svenskar har börjat gå från tanke till handling och drar ner på vår snabba framfart i livet.

Vi vill ha mer ork och tid för relationer och hinna med ett liv där pengar och prylar spelar mindre roll. Många till synes framgångsrika människor lägger in en lägre växel för att skapa ett annorlunda och mer anspråkslöst leverne.

En dag vaknar de till och inser att det går att hoppa av ekorrhjulet där konsumtion, vardagsstress och en ständig jakt på yttre framgång inte leder någon vart utan endast till överkonsumtion, miljöförstöring och en andefattig tomhet. Det saknas tid för stillhet och reflektion.

Att växla ner
brukar innebära att gå ner i arbetstid. Eller byta arbete helt och hållet. Den upptagne karriäristen kanske blir författare istället. En del väljer att lämna storstaden för landsorten. Där finns möjlighet att hitta bra boende till en mindre kostnad. Många gör sig av med bilar, båtar och andra prylar, eftersom skötandet om ägodelar är både tids- och energikrävande och kostar en massa pengar.

Att leva ett småskaligt liv kan upplevas som en befrielse för den som kommit till insikt och medvetenhet om vad som egentligen är viktigt i livet. Tiden för att hinna umgås med familjen och hinna se barnen växa upp blir värdefullare än att jaga på i det allt mer upptrappade konsumtionssamhället.

Kanske är denna livsstilsförändring en nödvändig förändring som vi alla måste göra? Det kan ses som ett lyxproblem, men faktum är nog att det är människor med pengar som köper fler bilar, gör fler och längre flygresor, äger större hus och konsumerar mer i allmänhet. För den som vill spara på vår och jordens energi kan downshifting erbjuda ett sätt att leva med ett mer ekologiskt hållbart liv.

Det är svårt att släppa sin bekvämlighet och svårt att ändra på sin livsstil. Kanske kan man börja med att ta små steg. Bara en sådan sak som att börja cykla till arbetet i stället för att ta bilen kan vara en lagom utmaning.

Att behöva kliva upp tidigare på morgonen, planera klädesfrågan (plötsligt utsätts man för vädrets makter), planera matinköpen och hämtning/lämning av barn på dagis/skola etcetera.

Att ändra på de vardagliga rutinerna kräver att man måste tänka till och lägga ner lite ansträngning. Men när vi väl tagit ett steg på vägen mot att leva mer miljömedvetet och har ”växlat ner ” i någon aspekt av vårt liv, då kanske vi får uppleva tillfredsställelsen och den sanna glädjen som kommer av att leva mer i harmoni med naturen.