Dotter till kinesisk aktivist tillåts inte lämna Kina för att hämta pris
Dong Xuan, dotter till Ni Yulan, greps på flygplatsen i Peking när hon försökte flyga till Nederländerna för att ta hämta en utmärkelse för sin mors räkning. (Foto: Sound of Hope Radio)


Dong Xuan, dotter till en rullstolsbunden kinesisk aktivist som blev invalidiserad av tortyr i fängsligt förvar, stoppades då hon försökte lämna Kina nyligen för ta emot en utmärkelse åt sin mor.

Den kinesiska människorättsadvokaten Ni Yulan belönades av den nederländska regeringen med utmärkelsen Human Rights Defenders Tulip Award för 2011; hon tilläts inte lämna Kina för att ta emot priset, vilket tillkännagavs den 22 december.

Dottern ålades samma restriktioner, enligt meddelanden från andra människorättsaktivister i Kina.

Människorättsadvokaten, Jiang Tianyong,
var först med att publicera nyheten, med ett inlägg på sin mikroblogg den 25 januari som löd: ”Nu blir Bei Bei, dotter till advokat Ni Yulan, olagligt fängslad på Beijing Capital Airport. De inblandade i den olagliga handlingen är poliser från Changqiaos polisstation och poliser från flygplatsens polisstation. ”Han angav polisernas serienummer.

”Under mitt mobilsamtal med Bei Bei kunde man höra de skarpa ljuden från polisens utskällning. Var snälla och ge uttryck för er oro över det!” Det ursprungliga inlägget togs bort, men meddelandet publicerades någon annanstans av nätanvändare.

Ni Yulan, en advokat som försvarade offren för tvångsvräkningar, blev handikappad för livet till följd av tortyr i polisförvar. Hennes situation dokumenterades i detalj av The New York Times. Hon är nu fängslad och kommer att ställas inför rätta.

Tulip-priset har delats ut av den holländska regeringen sedan 2008, till personer som försvarar sina landsmäns rättigheter.

Cisca Dresselhuys, ordförande i den oberoende domarkommittén som ansvarar för valet av vinnare av Human Rights Defenders Tulip Award, sade att ceremonin kommer att hållas som planerat, även om det innebär att ge en gåva till en tom stol. ”Om man inte gör det så här så gör man är i själva verket vad den kinesiska regeringen hoppas att man ska göra: att vara tyst angågende kinesiska dissidenter”, sade Dresselhuys.

Översatt från engelska.