Doris Lessing får litteraturpriset
Den brittiska författarinnan Doris Lessing hade famnen full med blommor och presenter när hon kom till hemmet i London på torsdagen. Beskedet om att hon ska tilldelas Nobelpriset i litteratur mottogs med kommentaren att det fullbordade en "royal flush" i litterära utmärkelser. (Foto: Shaun Carry/AFP)


Årets Nobelpris i litteratur går till Doris Lessing och motiveringen lyder ”den kvinnliga erfarenhetens epiker som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning”.

Doris Lessing kom 1949 från Rhodesia till England, men föddes den 22 oktober 1919 i Iran. Uppväxten tillbringades i Rhodesia och flera av de första böckerna utspelar sig i Afrika. Den första boken ”Gräset sjunger” skildrar en vit farmarhustru och hennes svarta tjänare i Rhodesia.

Det stora genombrottet kom med ”Den femte sanningen” 1962. Kvinnorörelsen, som då var på frammarsch, såg den som ett viktigt feministiskt verk.

”Under huden” heter hennes självbiografi (1994). Den anses som en höjdpunkt i Doris Lessings författarskap, liksom ”Vandra i skugga” (1998).

Även om författarämnena är djuplodande är böckerna förhållandevis lättillgängliga och många av dem är översatta till svenska. Lessing fanns inte med i spekulationen kring pristagaren. Det beror på att hon har skrivit böcker i science fictiongenren och det anses i vårt land som mindre värdig litteratur, så hon togs bort från bevakningslistan.

Läs gärna hennes fascinerande bok om katter, den senaste boken heter just ”Om katter”.