Domstolsbeslut om att rensa ockupationsplats i Hongkong
Tält utanför CITEC Tower i Admiralty, Hongkong, 17 november 2014. En domstol i Hongkong gav under måndagen polisen klartecken att rensa bort den här protestplatsen, med våld om så krävs. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)


En domstol i Hongkong har gett polisen befogenhet att hjälpa till att agera mot demokratidemonstranterna på protestplatserna i området Admiralty, vilket kan innebära att ett av de viktigaste områdena i protesten nu töms på demonstranter. En liknande order verkar var på gång i ett annat område, Mongkok.

Under måndagen gick det ut ett meddelande från domstolen att polisen kan genomföra domstolsbeslutet att rensa upp den blockerade ingången till CITEC Tower i Admiralty, enligt ett pressmeddelande.

De som försöker hindra domstolspersonalen från att utföra sina uppgifter kan gripas av polis, och polisen har därför uppmanat dem som ockuperar området att lyda beslutet, montera ner barrikaderna, packa sina tillhörigheter och avsluta den civila olydnadsaktionen.

De studentledda demonstranterna har ockuperat området sedan den 28 september, och har rest barrikader och tält på vägarna som leder till regeringsbyggnader, och därmed blockerat trafiken. Enligt en inofficiell räkning på Facebook stod det 2 269 tält på platsen den 15 november.

Den ledarlösa Paraplyrörelsens demonstranter kräver fullt demokratiska val i Hongkong och att den nuvarande högste ledaren för staden, Leung Chun-ying, avgår.

”Mycket sannolikt” med polisvåld
Demonstranten Kawai Yu sade så här om polisens uttalande:
– Jag tror att det beror på hur de gör det. I Mongkog slog de folk med batonger. Om polisen går fredligt tillväga kan det vara bättre för rörelsen. Men jag tror att det är mycket sannolikt att polisen kommer att använda våld, för de talar inte om vad de tänker göra.

Yu, som är en 35-årig IT-arbetare, sover i sin kusins tält på protestplatsen flera nätter i veckan.

Han oroar sig för sin syster och sina vänner i Admiralty, och säger att han kommer att ta en halv dags ledigt och gå till protestplatsen på eftermiddagen eftersom han misstänker att det är då ”det kommer att hända saker” eftersom demonstranterna troligen inte kommer att samarbeta med domstolspersonalen.

Polisen skulle tekniskt sett kunna slå till efter midnatt, men allt var i skrivande stund lugnt på Tim Mei Avenue, en av vägarna som leder till regeringskontoren. Paraplyrörelsens deltagare verkade inte allt för oroade över att polisen skulle slå till innan gryningen.

IT-arbetaren Thomas och försäljaren Ethan, båda 27 år gamla, tänker inte stanna över natten men kommer att försöka komma tillbaka på tisdagen efter jobbet för att kolla upp situationen. De har båda sett tårgasattackerna och har tagit sig till Admiralty i mer än 30 dagar nu. De kommer att lämna sina tält på gatan, sade de.

På frågan om han tänkte stanna om han inte måste jobba, sade Thomas:
– Jag tror inte att jag skulle stanna på den här platsen, men jag kommer att hålla mig i närheten av Admiralty. Jag vill inte hamna i polisregistret. De som beslutar sig för att stanna bör hantera situationen klokt.

Beslut väntas även om Mongkok
Det finns ännu ett föreläggande mot protesterna, nämligen av två taxiföreningar och ett offentligt minibussföretag i området Mongkok (där det också finns ockupanter), men domstolen har ännu inte gett grönt ljus åt domstolspersonalen och polisen att agera där.

En jurist och domare, som talade som privatperson, har sagt att han finner domstolsbeslutet gällande Mongkok tvivelaktigt. Det kommer dock troligen att komma ett föreläggande, eftersom den högre rättsinstansen avslog demonstranternas överklagan gällande Mongkok på lördagen den 15 november. Ett inslag på TVB gjorde gällande att föreläggandet i Mongkok kan gå igenom efter vissa modifikationer under tisdagen och att den då kommer att publiceras i tidningarna senast under onsdagen.

Allmänheten i Hongkong kanske inte har så mycket emot om demonstranterna rensas bort.

Enligt en enkät som Chinese University i Hongkong genomförde nyligen tycker 67,4 procent av befolkningen att demonstranterna borde avsluta sin ockupation genast, och de som är emot rörelsen har ökat från 35,5 procent i oktober till 43,5 procent i november.