Domstol i Hongkong förbjuder demonstranter att blockera gator
Demokratidemonstranter har lyckats ockupera en del av Argyle Street i Mongkok efter flera misslyckanden i denna stadsdel, den18 oktober 2014. (Foto: Benjamin Chasteen/Epoch Times)


En domstol i Hongkong har med två förelägganden som utfärdades på måndagskvällen hotat att ta bort ”Occupy” ur "Occupy Central", och har förbjudit att vägar blockeras i de två centrala stadsdelar som har varit i fokus för de prodemokratiska demonstrationerna.

I ett domstolsföreläggande utfärdat runt klockan 18.30 lokal tid, förbjuds Occupy Central-demonstranterna att blockera Argyle Street, Nathan Road, Tung Choi Street och Portland Street i Mongkok. Om ordern inte efterlevs kan studenterna åtalas för att ha "orsakat olägenhet för allmänheten."

Ett annat föreläggande utfärdades runt klockan 20, och enligt det förbjuds demonstranterna att ockupera Tim Mei Avenue och Lung Wui Road i Admiralty, den stadsdel där Hongkongs regeringskomplex ligger.

Det fall som gäller Mongkok hade drivits av taxichaufförsföreningar och ett lokalt bussbolag. Domstolen fann att Occupy Central hade stört allmänheten och påverkat taxibranschen, enligt nyhetsbyrån TVB i Hongkong.
 
Föreläggandet om Mongkok kommer att gälla fram till klockan 10.00 den 24 oktober, enligt det meddelande som satts upp längs gatorna på måndagskvällen av anställda vid High Court.

Det fall som omfattar Admiralty drevs av företagare vid CITIC Tower, enligt Hongkong-tidningen Apple Daily. Ordern innebär att företagare tillåts avlägsna barrikader som satts upp av demonstranter på vägarna, och att demonstranterna inte får stoppa dem.

Demonstrationerna, som kräver allmän rösträtt till val av Hongkongs högste ledare, är inne på sin fjärde vecka sedan den 28 september, då studenternas sittstrejk plötsligt växte dramatiskt.

Blockeringen av gator har varit ett sätt för demonstranterna  att tvinga Hongkongs regering att förhandla med dem. Den 16 oktober gick Hongkongs högste ledare med på samtal med studenterna, som börjar i dag, tisdagen den 21 oktober.

Innan regeringen gick med på att samtala försökte den stoppa studenternas ockupation på viktiga platser. Under flera dagar i förra veckan röjde polisen bort barrikader både i Admiralty och Mongkok. Efter att demonstranterna jagats bort från Lung Wo Road med tillhörande tunnel i tisdags, gjordes anmälningar om polisbrutalitet.

Den nya ordern ger Hongkongpolisen mer makt att skingra demonstrationerna och arrestera demonstranterna.

Som svar på domstolsföreläggandena sade ledaren för Scholarism-rörelsen, Joshua Wong, till Hongkongmedia att demonstranterna kan välja att stanna eller ge sig av, och han bad demonstranterna att fortsätta att agera fredligt.

"Jag tror att Occupy Central-människorna definitivt respekterar rättsstatsprincipen," sade Wong. "Så oavsett om det finns ett föreläggande eller inte kommer medborgarna att respektera rättsstatsprincipen, ta risken att bli arresterade, hamna i domstol eller till och med hamna i fängelse."

Wong påpekade också att ett föreläggande som utfärdats i tisdags, mot den anti-Occupy Central-grupp som blockerat den prodemokratiska tidningen Apple Dailys byggnad, inte verkställdes av polisen.

Wong sade att om polisen verkställde föreläggandet mot demokratidemonstranterna så skulle det tyda på att de två grupperna behandlas efter olika måttstockar, enligt Apple Daily.

Hundratals demokratidemonstranter fortsatte att samlas fredligt vid Mongkok på måndagskvällen, och vägrade lämna platsen. En gymnasieelev sade att han inte skulle ge sig av eftersom han vill att världen hör demonstranternas röster.

Studenten sade att "medierna inte låter folk få veta vad som hände, och om folk inte kan säga ifrån, då kommer orättvisorna och sanningen i samhället att bli helt begravda i mörker."

Rapportering av Liang Zhen.