Domänföretaget Go Daddy stoppar nyregistrering av cn-domäner
Christine Jones (till vänster), Go Daddys generalsekreterare vittnar under utfrågning i Kongressens verkställande kommitté om Kina i Washington, DC den 24 mars. (Foto: Tim Sloan / AFP / Getty Images)


Domänföretagsjätten Go Daddy Inc. kommer att sluta registrera cn-domäner i Kina, sade företaget till Kongressens verkställande kommitté om Kina (CECC) den 24 mars i Washington, DC.

– Det verkar som om Kina nyligen har ökat övervakningen av medborgarnas internetverksamhet, säger Christine Jones, generalsekreterare för Go Daddy.

– Vi fattade beslutet om att vi inte vill fungera som en agent för den kinesiska regimen.

Förändringen görs efter ökad övervakning av internet från den kinesiska regimens sida, via det statskontrollerade China Internet Network Information Center (CNNIC). De nya reglerna kräver att företagen retroaktivt ger full fotoidentifiering med värdnamsregistrering i cn-domänen till CNNIC-registret.

Go Daddy förvaltar över 40 miljoner registrerade domännamn, mer än något annat företag i internets historia, sade Jones, men ”det är första gången någonsin som någon registrerare har bett oss att i efterhand ge uppgifter om personer som har registrerat ett domännamn hos vårt företag”.

Bolaget avser att fortsätta betjäna redan existerande cn-domännamn för de registrerade personer som väljer att avslöja den detaljerade personliga informationen som krävs. För dem som inte vill göra det tyder de kinesiska reglerna på att CNNIC kommer att avbryta deras tjänst.

Go Daddy vittnade vid en utfrågning under rubriken: ”Google och internet kontroll i Kina: En koppling mellan mänskliga rättigheter och handel?” tillsammans med Google Inc., Computer & Communications Industry Association, Human Rights in China, och den förre amerikanske ambassadören Mark Palmer.

– Google avfyrade ett skott som hördes världen runt, och nu har ett andra amerikanskt företag svarat på uppmaningen att försvara det kinesiska folkets rättigheter, kommenterade den republikanska ledamoten Chris Smith (R-N.J.) i ett uttalande och kallade vittnesmålet ”ett kraftfullt tecken på att amerikanska [internetteknik]-företag vill göra det rätta i förtryckarländer. ”

Googles chef för U.S. Public Policy, Alan Davidson, talade vid utfrågningen. Han rapporterade att efter Googles flytt till Hong Kong hade den kinesiska regimen sporadiskt censurerat Google.com.hk (Hongkong) och Google.com-sökningar i Kina.

– Censur av internet bör också vara en del av vår handelsagenda, rekommenderade Davidson.

Inga representanter för den kinesiska regimen dök upp vid utfrågningen, men ett inlämnat uttalande från den kinesiska ambassaden anklagade Google för att ha brutit sitt ”skriftliga löfte som gavs vid inträdet på den kinesiska marknaden, genom att sluta filtrera sin tjänst och komma med illa dolda anklagelser mot Kina”. 

– Go Daddy och Google förtjänar mer än beröm för att de göra det rätta i Kina, de förtjänar vår regerings stöd, sade den republikanske ledamoten Smith.

CECC, ledd av senator Byron Dorgan, är en kongresskommitté bestående av nio senatorer, nio representantledamöter och fem högre tjänstemän vid presidentens administration, vilka har mandat att granska de mänskliga rättigheterna och rättssäkerheten i Kina.

Go Daddy är världens största domännamnsleverantör enligt Netcraft Internet Services Company.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/32004/