Dom i Sveriges första folkmordsfall
Rwandiska flyktingar flyr från Kigali den 11 maj 1994. Då beräknades 200 000 mäniskor ha fått sätta livet till. (Foto: Gerard Julien / AFP)


Idag avgjorde Sverige för första gången ett folkmordsfall. Det är en svensk medborgare från Rwanda som misstänks för ha deltagit i massakrer på tiotusentals människor i Rwanda 1994.

Stinaslas Mbanenadne dömdes av Stockholms tingsrätt 20 juni till livstids fängelse för folkmord i Rwanda och även för grovt folkrättsbrott.

Domen visar att det inte går för någon att gömma sig i ett land som Sverige och tro att man kommer undan med folkmord. Folkmord är det grövsta brott som finns och det är första gången den här sortens brott döms i Sverige.

Vid det folkmord som pågick i Rwanda mellan hutu- och tutsifolken, och speciellt tiden mellan den 6 april och 18 juli 1994, deltog Stinaslas Mbanenande vid flera massakrer i Kibuye prefekturen i västra Rwanda.

Runt 800 000 av minoritetsbefolkningen tutsi dödades i ett försök att utrota dem. Enligt uppgifter var det extremister bland majoritetsbefolkningen hutu som utförde det systematiska folkmordet i Rwanda. Mbanenadne som nu dömts tillhör hutufoket.

Stockholms tingsrätt slår fast att omständigheterna gör att den dömde är att betrakta som gärningsmanen. Det finns ingen teknisk bevisning utan bevisningen består av vittnesuppgifter som bedöms som trovärdiga.

Rätten hade också att ta ställning till om de rwandiska myndigheterna försökt påverka utredningen till Mbanenandes nackdel, men säger att det inte finns något i utredningen inte skulle vara tillförlitligt.

Åklagare Tora Holst sade till SR efter att ha läst domen:

”Domen är principiellt viktig eftersom det är den första domen för folkmord. Den visar också att Sverige inte är en fristad för folk som gjort dig skyldiga till folkmord.