Dokumentärfilm om tortyr i kinesiskt arbetsläger premiärvisas 1 maj
En teckning visar en kvinna som torteras med en elbatong av två fängelsevakter. (Minghui.org)


Du Bin, fotograf för New York Times, har nyligen gjort en dokumentärfilm baserat på intervjuer med tidigare kvinnliga fångar i arbetslägret Masanjia i Liaoningprovinsen, Kina. Han döpte filmen till ”Women Above Ghost’s Head” (Kvinnor ovanför spökets huvud) eftersom platsen byggdes på en gravplats.

Du Bin vill att hans landsmän ska känna till vad som pågår bakom dörrar och väggar på denna spöklika plats.

Den 99 minuter långa filmen innehåller intervjuer med 12 före detta fångar i Masanjia, inklusive kvinnliga petitionärer och Falun Gong-utövare. De beskriver den fasansfulla tortyr som de utsattes för av kvinnliga vakter, som till exempel tigerbänken, elchocker och att bli utsträckt eller fastkedjad vid ett kors.

Du Bin berättade för Sound of Hope (SOH) Radio Network att han valde Masanjia före alla andra arbetsläger eftersom tortyren är så vanligt förekommande där, och fler före detta fångar har talat ut om de övergrepp de har utsatts för.

“Syftet med den här filmen är att låta allmänheten ta del av något som de bör känna till. I Masanjia behandlar man inte kvinnor som kvinnor; de torterar dem och tvingar dem att utföra slavarbete”, berättade Du för New Tang Dynasty (NTD) Television i en annan intervju.

“Det här bör vara ett mycket viktigt arbete inom den kinesiska dokumentärhistorien”, sade han till SOH. ”Jag måste berätta för våra barn att den här sortens tortyr uppfanns under det tjugoförsta århundradet i Kina.”

“Jag säger också det här till kommunistpartiets ledare: Ni föddes också av kvinnor. Se på detta. Sådana här saker har ägt rum i arbetsläger under er tid vid makten.”

1999 fick Du vetskap om att Masanjia satte upp en speciell inrättning för att hålla Falun Gong-utövare fängslade. Många  Falun Gong-utövare från olika områden som inte lät sig knäckas – mest kvinnor – förflyttades till Masanjia.

“Myndigheterna tänkte att utövare som inte ‘transformerades’ på andra ställen definitivt skulle bli transformerade i Masanjia”, sade han.

Enligt Du lyckas partitjänstemännen bättre med att transformera Falun Gong-utövere i Masanjia än på andra platser, eftersom man där använder sig av ”fasansfull tortyr”.

Du Bin har intervjuat både kvinnliga och manliga Falun Gong-utövare som suttit inspärrade i Masanjia.

Liu Hua satt inspärrad tre gånger i Masanjia för att ha sökt sin rätt. Under sin tid där blev hon bekant med en äldre Falun Gong-utövare vid namn Xin Shuhua. Hon berättade för Liu om en händelse år 2000, då 18 kvinnliga Falun Gong-utövare kläddes av nakna och kastades in i celler för män där de våldtogs. 

“De ville förstöra utövarnas vilja och tvinga dem att ge upp sin tro”, berättade Xin. ”Eftersom de visste att de inte skulle ge upp sin tro så plågade de dem.”

Du Bin berättade för NTD att kinesiska mediers senaste avslöjande om tortyren i Masanjia är mindre än 30 procent av vad som pågår i landet. Enligt hans undersökningar och intervjuer har otaliga fall av tortyr ägt rum i hundratals kinesiska arbetsläger.

Från april 2000 fram till i dag har Falun Gong-sajten Minhui.org publicerat över 8 000 artiklar, kommentarer och specialutgåvor som avslöjar tortyren som Falun Gong-utövare har utsatts för i Masanjia.

“När kineser på fastlandet får veta vad som pågår, tror jag inte att vanliga människor kommer att kunna acceptera det. Det här kan få kineserna att tänka att regimen borde försvinna”, sade Du.

Tjänstemän från olika nivåer på justitiedepartementet och byrån för omskolning genom arbete besöker regelbundet arbetslägren, enligt Du.

“Att de hävdar att de inte känner till om övergreppen i Masanjia tror jag inte ett dugg på”, sade han. ”Alla dessa tjänstemän bör stå till svars för vad som har hänt.”

“De är väl medvetna vad som pågår i arbetslägren, eftersom den kinesiska regimen har ett tämligen sofistikerat nätverk av informationsinhämtning”, tillade han.

Trots att kinesiska medier utomlands på ett omfattande sätt har belyst tortyr och övergrepp i Masanjia, så har inte partiets myndigheter oroat sig så länge som fastlandskineserna ingenting vet.

“Women Above Ghost’s Head” kommer att visas offentligt på internet den 1 maj.

“Jag hoppas att fler människor kommer att uppmärksamma oberoende filmmakare som jag”, sade Du. ”Det kommer att hjälpa kineser att träda fram och berätta sanningen.”

Översatt från engelska.