Dokumentären Free China blottlägger Kinas baksida
Logotypen för filmen Free China (NTD Television)


Filmen ”Free China: The Courage To Believe” visar hur starkt ihopkopplade yttrandefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet är, samt att Kinas ledningsproblem idag framförallt kommer av den högste ledaren Deng Xiaopings ekonomiska reformer efter 1978 som skapade något som har blivit en kombination av kompiskapitalism och leninistiskt styre.

Slavarbete och handel med människoorgan

David Matas och jag besökte omkring ett dussin länder för att intervjua överlevare bland Falun Gong-utövare, som lyckats lämna både landet och något av de uppskattningsvis 350 arbetslägren runt om i Kina. De berättade för oss om arbete under förskräckliga förhållanden i upp till 16 timmar dagligen utan betalning och med bara lite mat, fulla sovsalar och tortyr. Som nämns av Jennifer Zang och Charles Lee i ”Free China” tillverkar de alla slags exportvaror för västerländska konsumenter. Detta innefattar både ansvarslöshet från företagen och brott mot Världshandelsorganisationens (WTO) regler; alla regeringsmakter ska lägga ett ansvar på importörer att bevisa att deras varor inte är tillverkade av slavar.

I boken ”The Slaughter” från 2014 förklarar författaren Ethan Gutmann hur han kommit fram till sin ”bästa uppskattning” att vitala organ från 65 000 Falun Gong-utövare och ”två till fyra tusen” uigurer, tibetaner eller underjordiska kristna stals enbart under perioden 2000-2008. Organen stjäls och säljs till höga priser till förmögna kineser och ”organturister” från hela världen. Kommersen har kallats ”ett nytt brott mot mänskligheten”.

Avsaknad av rättssäkerhet

David Shambaugh, som utsetts till en av de 20 främsta Kinabevakarna i USA av China Foreign Affairs University (tillsammans med USA:s utrikesdepartement), är nu övertygade om att vi bevittnar ”slutskedet för det kinesiska kommunistiska styret”.

Nyligen skrev han: ”2014 [fann] Shanghais Hurun Research Institute … att 64% av höginkomsttagarna” som valts ut i en undersökning – 393 miljonärer och miljardärer – antingen höll på att flytta utomlands eller planerade att göra det. Rika kineser skickar sina barn för att studera utomlands i rekordantal…”

”… sedan (president) Xi tillträdde makten 2012 har han kraftigt intensifierat den politiska repressionen som har pågått i Kina sedan 2009. Bland måltavlorna finns pressen, sociala medier, konst och litteratur, religiösa grupper, internet, intellektuella, tibetaner och uigurer, advokater, ideella organisationer, universitetsstudenter och läroböcker…”

“(Korruption) är envist rotat i enpartisystemet, nätverk med beskyddare-klient, en ekonomi som fullständigt saknar transparens, en statligt kontrollerad media och avsaknaden av rättssäkerhet…”

Handel och mänskliga rättigheter

Regeringar, investerare och entreprenörer borde fundera över varför de stödjer brott mot de grundläggande mänskliga rättigheterna för att öka handeln och investeringarna i Kina

Världens demokrater borde emellertid fortsätta engagera sig i Peking och i så stor andel av de kinesiska medborgarna som möjligt. Demokrati med väldigt kinesiska egenskaper är förmodligen mycket närmare än många tror.

Det kinesiska folket som lidit under lång tid vill ha samma saker som oss övriga – respekt, utbildning, säkerhet, bra arbeten, rättssäkerhet, demokrati och pålitlig ledning och en hållbar naturmiljö. Om partistaten slutar med sina systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna på hemmaplan och utomlands, och börjar behandla sina handelspartners på ett transparent och rättvist sätt, kan detta århundrade leda mot harmoni för både Kina och världen.

Hongkong ett exempel för Kina att följa

I ett antal frågor, bland andra yttrandefrihet och religionsfrihet, är Hongkong ett exempel för resten av Kina, vilket Hongkongs Martin Lee nyligen påminde parlamentarikerna i Ottawa om.


Den prodemokratiska politikern Anson Chan (till vänster) och den prodemokratiske före detta lagstiftaren Tanya Chan från Medborgerliga partiet gör partiets handgest utanför en vallokal i Hongkong den 16 maj 2010. (Foto: Daniel Sorabji /AFP/Getty Images)

Den prodemokratiska politikern Anson Chan (till vänster) och den prodemokratiske före detta lagstiftaren Tanya Chan från Medborgerliga partiet gör partiets handgest utanför en vallokal i Hongkong den 16 maj 2010. (Foto: Daniel Sorabji /AFP/Getty Images)

Anson Chan (ledande politiker i Hongkong under både brittiskt och kinesiskt styre) håller med: ”En av mina innerligaste förhoppningar för mitt land är att Kina med tiden kan utvecklas fridfullt mot en nation där grundläggande mänskliga rättigheter garanteras och där varje individ har lika stor rätt och möjlighet att påverka hur och av vem han eller hon ska styras… Jag har fördelen att leva i ett öppet, pluralistiskt, tolerant samhälle, rotat i rättssäkerhet, personlig frihet, hederligt styre och känsla för rent spel… Jag har lärt mig att aldrig ta dessa värderingar för givet.”

Beträffande de 1,8 miljoner Kinafödda invånarna i Hongkong tillägger Chan: ”Det är viktigt att fortsätta bygga upp detta allt större nätverk av ekonomiska och personliga band mellan våra två länder. Det är nyckeln till större ömsesidig förståelse och tillit. För att kunna spela den här rollen måste Hongkong förbli sant mot sig självt och rättigheterna och friheterna bli inskrivna i vår konstitution, Basic Law, under idén ett land, två system, det vill säga rättssäkerhet och en oberoende dömande makt; yttrandefrihet, inklusive pressfrihet, religionsfrihet; frihet från godtyckliga gripanden och fängslande; och nolltolerans mot korruption.”

Ovanstående är ett utdrag från ett tal som gavs vid en speciell visning av ”Free China: The Courage To Believe”, arrangerat av American INSIGHT i samarbete med Delaware Humanities Forum vid Theatre N i Wilmington, Delaware den 25 mars 2015.

För information om den prisbelönta dokumentären ”Free China” av Kean Wong och Michael Perlman, gå in på www.HelpFreeChina.com


David Kilgour är före detta kanadensisk parlamentsledamot och har även varit utrikesminister i latinamerikanska och afrikanska frågor liksom i Asien- och Stillhavsfrågor. Han har dessutom varit vice talman i representanthuset. Kilgour har tillsammans med David Matas skrivit boken ”Bloody Harvest: The killing of Falun Gong for their organs”. Kilgour och Matas var nominerade till Nobels fredspris 2010. För ytterligare information, gå in på www.david-kilgour.com

Översatt från engelska.