Doktoranden som har bott i bergen sedan massakern på Himmelska fridens torg
Före detta doktoranden Wang Qingsong bär på förnödenheter. (Foto: Tang Shizeng)


I en artikel som publicerades på en kinesisk blogg nyligen framgick tydligt vilket trauma politiskt våld kan utgöra. Efter massakern på Himmelska fridens torg 1989 har ett kinesiskt par levt under primitiva förhållanden i bergen i norra Kina.

Efter massakern på Himmelska fridens torg 1989 flydde doktoranden Wang Qingsong´från Peking University med sin fru, som tidigare undervisade i engelska på samma universitet, till en avlägsen plats uppe i bergen i norra Kina. Paret har levt i total avskildhet de senaste 22 åren.

Wangs liv blev uppmärksammat nyligen genom en blogg som hans gamle klasskamrat Tang Shizeng, som numera är fotograf åt statliga nyhetsbyrån Xinhua, skriver. Det skrevs om Wang i Apple Daily den 29 mars.

Wang Qingsong som kommer från Xinyang i Henanprovinsen tränade stridskonst när han var ung. 1979 började han studera internationell politik vid universitetet i Peking och 1989 blev han doktorand. Ett tag var han klassens sekreterare för den kommunistiska ungdomsbrigaden.

Efter händelserna på Himmelska fridens torg 1989 sade både Wang och hans fru upp sig från universitetet i Peking och flyttade ut i vildmarken i Hebeiprovinsen.

Tangs beskrivning av Wangs liv, med foton, finns på hans blogg. Wang och hans fru bor i vildmarken i ett hus byggt av lera. De odlar och föder upp djur. De har varken el, TV, telefon eller internet.

Det enda de tar in från världen utanför är salt. Paret lever så primitivt och avskilt att Wang själv fick förlösa sin fru.

Wangs fru var tidigare lärare i engelska på Kinas mest prestigefyllda universitet, men nu lever hon bondliv. Hon har bara lämnat bergen två gånger de senaste tjugo åren. Den ena gången behövde hon ett nytt ID-kort och den andra gången skulle hon rapportera att hon blivit av med sin bankbok.

Paret använder varken bekämpningsmedel eller konstgödsel, och tvål, schampoo och tvättmedel är förbjudet att använda i bergsområdet, så de använder kol för att tvätta.

Bilar är också förbjudna, vilket innebär att Wang får bära hem allt de behöver på en stång som han balanserar på axeln.

De äger hundratals svarta getter, tre grisar, ett par dussin kor och några hästar, mulor och åsnor. Deras åttaårige son tar redan hand om hjorden.

– Vem som helst kan faktiskt bo så här, det handlar bara om ens inställning, sade Wangs fru.

Tang som tog bilderna sade att familjen Wang inte vill lämna bergen och att de inte vill ha besökare.

Såväl Tang som andra har kommenterat att massakern 1989 uppenbarligen haft en stor inverkan på familjen.

Översatt från” target=”_blank”>.