Dödsvåg i Irak i slutet av 2006
IRAK, Bagdad : En irak bär på en pojke på Yarmuk sjukhus efter att pojken fått vård för sina skador när en bildbomb exploderade och dödade 13 personer och skadade 22 personer. Det meningslösa våldet har skördat tusentals oskyldiga liv. (Foto:AFP/Ali Yussef)


Under andra halvåret 2006 dödades tre gånger så många civila och poliser i Irak som under första halvåret. Det visar statistik som Washington Post tagit del av.

Över 17 000 civila irakier och poliser dog i våldshandlingar under det andra halvåret, rapporterade tidningen på måndagen. Källa till uppgiften var hemligstämplad statistik från socialdepartementet i Bagdad som en anonym tjänsteman visat Washington Post.

Under det första halvåret dödades 5 640 civila och poliser. Antalet mer än trefaldigades till 17 310 under årets senare hälft.

Tjänstemannen sade att siffrorna fortfarande inte är fullständiga, vilket kan innebära att slutsiffran blir högre, skriver tidningen.

Departementets nuvarande totalsiffra för döda, 22 950 för 2006, är högre än de 13 896 civila, poliser och soldater dödade i våld som rapporterades den 1 januari av Iraks försvars-, social- och inrikesdepartement, tillägger tidningen.

FN bedömde i november antalet dödade i våldet till 28 000 civila under de första tio månaderna av 2006.