Dödstalet stiger i Ecuador
Frivilliga och räddningsarbetare söker efter drabbade i ruinerna av en sönderfallen byggnad i Manta Ecuador. (Foto: Patricio Ramos /AP/TT)


Hjälpen börjar nå de nödställda i skalvdrabbade Ecuador. 10 000 soldater och 3 500 poliser har satts in i räddningsarbetet. Samtidigt stiger dödstalet.

Antalet döda i landet efter lördagens jordbävning har stigit till 350, meddelar landets president Rafael Correa nära två dygn efter att det sydamerikanska landet drabbades av en förödande jordbävning.

Skalvet, som var det kraftigaste som har inträffat i landet på årtionden, hade magnituden 7,8 och utöver alla som mist livet så bedöms mellan 2 000 och 2 500 människor vara skadade.

”Miljontals dollar”

Sedan tidigare har presidenten gjort klart att dödstalet förmodligen kan stiga ytterligare.
Undantagstillstånd är utlyst i landet och president Rafael Correa säger att högsta prioritet nu är att rädda liv. Poliser och soldater har satts in i de drabbade områdena.

– Allt kan byggas upp igen, men liv kan inte återfås, och det är det som gör mest ont, säger han, rapporterar BBC.

Men Rafale Correa säger också att uppbyggnaden av allt som raserats kommer att kosta flera ”miljarder dollar”.

Dubbelt drabbad

Samtidigt försöker hjälparbetare att nå fram till de döda och nödställda. Men bland annat jordskred försvårar arbetet. Den lilla staden Abdon Calderon har drabbats dubbelt av naturkatastrofer inom loppet av en vecka, rapporterar AFP. I början av förra veckan var hela byn översvämmad.

– Det fanns inte ett hus som inte var täckt av vatten. Vattnet nådde oss till bröstet på huvudgatan, säger 73-åriga Nelly till nyhetsbyrån.

Sedan kom skalvet. Stadens täckta marknad rasade ihop, vilket ledde till minst två dödsfall.