Dödsstraffet avskaffas i Mongoliet
8 april 2010 fick Zheng Minsheng, en före detta läkare, dödsstraff i Nanping, Kina, för att ha knivhuggit åtta skolelever. Zheng avrättades den 28 april 2010. I Mongoliet antog parlamentet i förra veckan en ny lag som innebär att dödsstraffet avskaffas. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Förra veckan antog Mongoliets parlament en ny strafflag som innebär att dödsstraffet avskaffas för alla brott. Lagen träder i kraft i september 2016.

– Mongoliets historiska beslut att avskaffa dödsstraffet är en stor seger för mänskliga rättigheter. Över hela världen börjar dödsstraffet alltmer bli något som tillhör det förgångna, säger Roseann Rife, chef för Amnesty Internationals östasiatiska avdelning, i ett pressmeddelande.

I år har tre länder, Madagaskar, Fiji och Surinam, avskaffat dödsstraffet. Amnesty, som började arbeta för avskaffandet av dödsstraffet sedan 1977, säger att det nu är 102 länder som har avskaffat det.

2008 ägde den senaste avrättningen i Mongoliet rum. Roseann Rife säger att landet därmed ”har statuerat ett exempel” som man ”hoppas sprider sig över Asien”. I Östasien utförde Kina, Japan, Nordkorea och Taiwan avrättningar under 2015.

Enligt Amnesty genomförs fler avrättningar i Kina än i alla andra länder tillsammans. Organisationen uppskattar att tusentals i landet avrättas och döms till döden varje år. Men eftersom statistiken anses utgöra en statshemlighet är det svårt att veta exakt hur många personer det gäller.

Amnesty säger att Kina, Iran och Pakistan är de tre länder som globalt sett har avrättat flest i år.