Dödsstraff för narkotikabrott i Iran
Demonstranter protesterar mot avrättningar i Iran den 13 augusti 2010 i Berlin. (Foto: Andreas Rentz Getty Images)


Det har skett en dramatisk ökning av antalet avrättningar i samband med narkotikabrott i Iran, sade Amnesty International i slutet av förra veckan.

Iran avrättade 488 personer, många av dem fattiga, för påstådda narkotikabrott under 2011 vilket är en kraftig ökning jämfört med 166 avrättningar 2009, säger Amnesty.

– I ett försök att hejda landets enorma drogproblem, har antalet avrättningar för narkotikabrott tagit sig svindlande proportioner, trots att det inte finns några bevis för att det skulle förhindra narkotikasmuggling mer effektivt än fängelse, säger Ann Harrison, chef för Amnesty i Mellanöstern.

Iran är en viktig knutpunkt för narkotikasmugglare, många kommer från grannlandet Afghanistan.

Amnesty uppmanade Iran att upphöra med sådana avrättningar.

Den London-baserade människorättsgruppen sade också att Irans rättsväsende är tvivelaktigt och många rättegångar mot anklagade narkotikabrottslingar är inte rättvisa. Deras familjer får sällan någon förvarning om att de ska avrättas.

Runt 4 000 afghanska medborgare tros sitta i dödscell i Iran för narkotikabrott och de verkar bli särskilt dåligt behandlade av rättsväsendet, enligt Amnesty.

Översatt från engelska.