Dödsstraff för gruppvåldtäkt i Indien
En indisk kvinna håller ett plakat där man kräver dödsstraff för våldtäktsmännen utanför domstolen i New Delhi den 11 september 2013. De fyra männen dömdes på fredagen till döden för våldtäkt och mord. (Foto: Manan Vatsyayana/AFP/Getty Images)


På fredagen dömde en indisk domstol de fyra åtalade för gruppvåldtäkten i New Delhi till döden.

Enligt den indiska tv-stationen CNN-IBN, sade domaren som dömde de fyra: ”I dessa tider när brott mot kvinnor är på uppgång kan inte domstolarna blunda för sådana barbariska och fruktansvärda brott. Det får inte finnas någon tolerans. Denna brottslighet faller på alla sätt inom de mest sällsynta av sällsynta kategorier som motiverar en dödsdom”.

Det utbröt massprotester i landet efter att en 23-årig student blivit våldtagen och brutalt misshandlad av sex män i en rullande buss den 16 december 2012 i New Delhi. Flickan som populärt kallas ”Braveheart” avled senare på ett sjukhus i Singapore.

Efter att domstolen i Delhi dömde de fyra männen för våldtäkt, mord, väpnat rån och kidnappning av den unga flickan på tisdagen startade diskussioner runt om i landet om det förväntade straffet. Det var meningen att straffet skulle utdömas på onsdagen, men sköts upp till fredag.

Den yngste av de sex männen, var minderårig och dömdes till tre års omskolning förra månaden, det högsta straff som kan tilldelas en minderårig enligt indiska lagar. En annan skyldig begick självmord i fängelset i mars i år.

Den unga kvinnans familj och demonstranter krävde att de skyldiga skulle dömas till dödsstraff för att statuera exempel för dem som våldtar och misshandlar kvinnor i landet. De uttryckte sin tillfredsställelse när de fyra männen dömdes till döden.

Även fast massprotesterna ledde till att nationella och statliga myndigheter initierade ytterligare offentliga säkerhetsåtgärder för kvinnor och även policyförändringar har inte mycket åstadkommits för att stoppa brott mot kvinnor.

”Det är ironiskt att trots den fruktansvärda incidenten den 16 december förra året, har våldtäkterna i Delhi ökat med 240 procent och ofredande med 495 procent i år”, sade det indiska oppositionspartiet Bhartiya Jantas partiledare Vijay Goel och Aarti Mehra i en gemensam presskonferens i New Delhi på torsdagen, enligt en rapport från New Indian Express.

Översatt från engelska