Dödssiffrorna stiger efter regnoväder i södra Kina
Kraftigt regn den 7 maj satte tusentals bilar under vatten i Guangdong.(Foto: Epoch Times Archive)


Sedan den 5 maj har regnstormar orsakat förödelse och jordskred i bland annat Sichuan, Hunan, Jiangxi och Guangdong i södra Kina. I skrivandets stund har 86 personer rapporterats som döda eller saknade. Stormarna har påverkat miljontals människor, tvingat 250 000 på flykt och skadat nästan 10 000 hus.

Vad som kallats det värsta regnovädret i Guangdongs historia började på natten den 6 maj. 16 personer i provinsen har dödats och 4 saknas fortfarande. Efter bara några timmar av kraftigt regn hade mer än 30 parkeringsgarage översvämmats och tusentals bilar låg under vatten. En man som arbetar i Longkoudistriktet i Guangzhou intervjuades av Information Times.

– Igår natt (6 maj) var vi tvungna att fylla ingången till det underjordiska parkeringsgaraget med sandsäckar, men regnet var så kraftigt. Det var som ett vattenfall. 

Ett jordskred drabbade en by i staden Shaoguan i norra Guangdongprovinsen. 13 hus förstördes och en hel by dränktes på natten till den 6 maj. Yang Weilian, som bor i byn, intervjuades av Guangzhou Daily.

– Plötsligt hörde jag ett högt mullrande, som om ett flygplan passerade över byn, berättade han.

Därefter såg han en rasande flodvåg som följdes av ett massivt skred som var på väg mot byn i hög hastighet. Byborna kunde bara lämna sina hus och hjälplöst se på när skredet förstörde och dränkte deras hus.

Regnen har också drabbat järnvägen mellan Peking och Guangzhou och hindrat flygavgångar från Bayin-flygplatsen i Guangzhou sedan den 6 maj.

Hunanprovinsens ledningscentral för översvämningar och torka rapporterade den 7 maj att ett kraftigt regnoväder orsakade förödelse i sju städer, 22 härad och 307 småstäder, vilket påverkade 169 000 människor. Åtta döda och två saknade har rapporterats, men siffrorna stiger fortfarande.

Skred och ras har drabbat mer än tusen platser, flera tusen hus har kollapsat och deras invånare har blivit hemlösa.


Hunan drabbades av ett svårt regnoväder den 6 maj. (Foto: AFP/Getty Images)

Hunan drabbades av ett svårt regnoväder den 6 maj. (Foto: AFP/Getty Images)

Feng Liurong från Shuiche i Hunanprovinsen berättade för en reporter från rednet.cn hur hon nästan miste livet. Hennes bror ringde klockan 4 på morgonen och hon väckte sin make, sina barn och sina grannar. De tog varandras händer och lyckades ta sig till den lokala skolan i mörkret. När de kom fram kunde de bara gråtande se på hur bron de just passerat krossades av floden.

80-årige Zheng Zhang från byn Xixi i samma område sade att det var den värsta översvämning han sett i hela sitt liv.

I Guizhouprovinsen drabbades flera byar också av ras och skred. Nio personer begravdes under leran och vattenmassorna när fyra hus rasade ihop. I de bergiga delarna av Guizhouprovinsen har flera översvämningsflöden lett till dödsfall och försvinnanden.

En polis sade till rednet.cn att en by med 300 personer i Guizhouprovinsen ”såg ut som helvetet” efter att jordskreded drabbat den. Träd och stenar i gulaktig lera hade förstört hus och hela bön- och majsskörden.

I storstadsområdet Chongqing drabbades 12 distrikt och härad av kraftiga vindar, hagel och regn. Enligt väderleksrapporterna var det det värsta regnet på ett halvt århundrade. Kinesisk media rapporterade att det katastrofala vädret orsakat minst 31 dödsfall och drabbat 897 800 personer.

Liu Lusheng från byn Maohe i Chongqingområdet berättade hur han såg hagelkorn stora som ägg falla på trottoaren. När hans dörr blåstes upp av de våldsamma vindarna såg han sin 50 kilo tunga motorcykel flyga över 20 meter.

Ou Xiaorong från byn Guixi i Dianjiang-häradet sade att hon väcktes av ljudet av vind och hagel och såg hur något som liknade en snurrande helikopter kraschade in i hennes hus. På morgonen såg hon hur en metallkonstruktion med en stor bit av ett aluminiumtak satt i ett träd, enligt Beijing News den 8 maj.

Flera härad i Jiangxiprovinsen drabbades hårt av den ovanligt våldsamma stormen. Vägar blockerades av jordskred. En del byar och skolor blev översvämmade. I Dingnan-häradet dödades sju personer och fem saknas. Uppskattningsvis 167 000 personer påverkades i Guangzhou, där 515 hus rasade och 4430 nödevakueringar ägde rum, enligt en rapport på statliga Xinhua.

Väderutsikterna ser inte lovande ut för de kommande dagarna. Det nationella meteorologiska centret har rapporterat att det kommer fortsätta att regna kraftigt i Guangxi, Guangdong, södra Jiangxi, norra Hunan och i Chongqing från 11 till 13 maj.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35082/