Dödssiffran stiger i Xinjiang
Kinesiska paramilitära styrkor marscherar på en gata i Urumqi i Xinjiangregionen, 9 juli. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


Protesterna från tiotusentals uigurer framför stadshuset i Urumqi slutade i blodbad efter att den kinesiska regimens polis konfronterade dem på kvällen den 5 juni. Den senaste officiella dödssiffran har nu justerats till 184, men World Uyghur Congress ledare Rebiya Kadeer (som lever i exil i USA) säger att den faktiska dödssiffran från de senaste dagarnas våldsamheter kan vara uppe i tusen.

Enligt Kadeer har dödandet inte begränsats till Urumqi, utan sker över hela Xinjiang.

Europaparlamentet kommer ha sitt första plenarsammanträde den 14 juli. Enligt den slutliga dagordningen kommer våldet i Xinjiang vara ett av ämnena som ska diskuteras. Flera stora partier har uttryckt sin oro för våldet i Xinjiang och fördömt den kinesiska regimens människorättskränkningar.

Enligt information från Anatolia News Agency har den turkiske handels- och industriministern Nihat Ergun öppet uppmanat konsumenter att bojkotta kinesiska produkter den 9 juli för att protestera mot våldet mot uigurerna i Xinjiang.

Turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan meddelade på torsdagen att Turkiet kommer bevilja Rebiya Kadeer, som sägs vara på väg till Turkiet för ett besök snart, visum till landet.

Taiwans premiärminister Liu Chao-Shiuan har också uttryckt oro för de våldsamma sammanstötningarna. Det taiwanesiska demokratiska progressiva partiet utfärdade ett uttalande den 7 juli där man fördömde den kinesiska kommunistregimens våldsamma förtryck av sina medborgare.

Den 11 juli uttryckte Dalai Lama sina kondoleanser och sin oro för den förvärrade situationen i Xinjiang och den tragiska förlusten av människoliv. Han uppmanade den kinesiska regimen att bruka återhållsamhet när man hanterar den här incidenten.

Incidenten i Urumqi har stört turismen i Xinjiang. En lokal resebyrå sade att när de stängde den 8 juli hade 1450 turistgrupper (85 000 personer) ställt in sina resor, däribland 4000 utlänningar. En försäljare av flygbiljetter sade att deras verksamhet skadats eftersom så många turistgrupper lämnat tillbaka sina biljetter.

De lokala myndigheterna i Guangdongprovinsen deporterar uiguriska studenter tillbaka till Xinjiang för att hindra dem från att arrangera protester framöver. Wang, en invånare i Shaogan sade på torsdagen att myndigheterna i Xinjiang skickat ut 108 bilar för att ta hem uiguriska gymnasieelever. Kinas statliga nyhetsbyrå Xinjiang rapporterade också att Xinjiangs transportdepartement mobiliserat bilar för att ta hem studenter vid Xinjiangs gymnasium. Enligt vissa rapporter har 3850 studenter skickats hem.

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/19421/