Dödssiffran stiger i Filippinerna
Filippinerna, Albay: Invånare vadar på den tidigare vägen i deras by som begravdes i en flod av lera. (Foto: AFP/Romeo Gacad)


Förödelse mötte räddningsarbetare när de kom till östra Filippinerna för att söka efter människor i lermassorna. Myndigheterna sade att behovet av liksäckar var skriande efter lerskredet som orsakades av en tyfon.

Staden Legaspi var sönderblåst av tyfonen Durian.

Myndigheterna sade att behovet av liksäckar och läkare var skriande. Då var den officiella dödssiffran uppe i 469.

– Det finns säkert hundratals döda som måste grävas fram, dödssiffran kommer att stiga, sade Cedric Daep vid det regionala katastrofrådet.

Kommunikationsproblem med de ensligt belägna byarna gör det svårt att överblicka katastrofens omfattning.

Vattnet steg så snabbt i tyfonen Durians spår att människor inte hann ut ur sina hus.

När det filippinska flygvapenplanets plan med hjälppersonal flög över Legaspi i fredagsgryningen syntes i bakgrunden Mayon, det vulkanberg vars jord- och stenlager löstes upp av Durians regn och rasade ner över flera byar.

Hittills har över 400 människor rapporterats döda eller saknade. Men antalet väntas stiga så snart vägarna har röjts i det drabbade området, Bicol, så att man når fram till byar som varit isolerade sedan tyfonen.

Allt som är kvar av många av de byar som förut låg som prickar på Mayons sluttningar är brutna bambupålar som sticker upp ur leran.

Jun Rogando, som bor i området, sade att han såg 15 döda på trottoaren utanför en begravningsentreprenör.

– Invånarna sade att de skulle ha en massbegravning på eftermiddagen eftersom de döda börjar lukta illa, sade han.

I staden Legaspi har folk strömmat in från landsbygden, de flesta fattiga bönder, för att försöka få tag på mat och husrum.

I tre timmar i torsdags vällde blöt lervälling nedför Mayons sluttningar och begravde hus ända upp till taken. Stenar stora som bilar rullade också ner.

– Katastrofen nådde nästan varje vrå av vår provins, sade guvernör Fernando Gonzalez.

Legaspis borgmästaren Nel Rosal sade att tyfonen började blåsa i byn Padang vid tiotiden i torsdags morse. Klockan 15 kom lerströmmen, som varade i tre timmar.


Filippinerna, Manila: Ett filippinskt flygplan lastar varor i Manila för transport till det drabbade området. (Foto: AFP/Joel Nito)

Filippinerna, Manila: Ett filippinskt flygplan lastar varor i Manila för transport till det drabbade området. (Foto: AFP/Joel Nito)