Dödssiffran stiger efter jordbävningen i Qinghai
En överlevande efter jordbävningen i Qinghaiprovinsen bärs bort av räddningsarbetare den 15 april. (Foto: AFP/Getty Images)


Jordbävningsoffer i den lilla byn Jiegu lider av flera svåra omständigheter efter skalven den 14 april. Situationen är extremt svår för räddningsarbetare såväl som de hemlösa offren efter den serie jordskalv som uppskattas ha kostat 760 människor livet.

AP rapporterade att jordbävningsoffren flygs till Qinghai-sjukhuset så fort man kan, vilket gör det svårt att få en överblick av hur många som skadats, men de nuvarande officiella beräkningarna talar om över 11 000. Efter flera timmars intensivt arbete bekräftade sjukhuset att dödssiffran stigit från 400 till 760. Omkring två- till trehundra personer saknas fortfarande enligt rapporter.

Jiegu ligger på den bergiga tibetanska platån där nätterna är kalla och i nuläget är det ont om medicinska resurser på grund av den stora efterfrågan. Majoriteten av de små husen i byn har förstörts. Dessutom rasade skolorna ihop, vilket kostade 66 barn och 10 lärare livet.

Pu Wu, som leder Jinba-projektet berättade för tidskriften Time om problemen med räddningsaktionen.

– Situationen här är svår. De flesta byggnader har fallit samman. Många människor är allvarligt skadade. Vi är rädda. Alla håller sig utomhus i väntan på att fler tält ska komma.

Att den illa byggda skolan rasade samman påminner om den katastrofala jordbävningen i Sichuan 2008 då tusentals barn dog efter att tre dåligt byggda skolor kollapsade.

Det råder även en viss oklarhet kring de seismiska uppgifterna kring det största skalvet. Amerikanska forskare rapporterade att det låg på 6,9, men kinesiska specialister hävdar att det låg på 7,1. Enligt United States Geological Survey drabbades Jiegu av en serie jordbävningar där den första låg på 6,9 och därefter två på 5,3 respektive 5,8.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/33463/