Dödshjälp för barn tillåts i Belgien
Bilden visar resultatet av omröstningen i det belgiska parlamentet om en ny lag som tillåter dödshjälp av svårt sjuka barn. (Foto: Belga-Benoit Doppagne / AFP)


Det belgiska parlamentet röstade på torsdagkvällen igenom ett förslag som tillåter dödshjälp för svårt sjuka barn. Lagförslaget har redan tidigare godkänts av en stor majoritet i senaten, parlamentets överhus. Vid omröstningen röstade 88 för, 44 emot och 12 röstade blankt.

Enligt lagförslaget ska dödshjälp endast tillåtas för ”omdömesgilla” barn i livets slutskede vars fysiska lidande inte går att lindra. Endast ett litet antal barn skulle kunna komma ifråga, främst cancerpatienter, skriver europaportalen.se.

Lagen förutsätter att barnet självt, föräldrarna och läkarna är överens om att det är det bästa för barnet. Dessutom ska en psykolog intyga att barnet förstår vad beslutet att ta emot dödshjälp innebär.

Kristdemokraterna är emot aktiv dödshjälp för barn medan socialdemokrater, liberaler, miljöpartister och flamländska nationalister stöttade förslaget.

Nej-sidan i debatten anser att barn inte är kapabla att fatta ett så stort beslut som sin egen död.

Bruno Wierinckxs dotter Audrey dog i leukemi 2006. Han tycker inte att ett svårt sjukt barn förmår fatta ett väl övervägt beslut om aktiv dödshjälp eftersom de är så känsliga för intryck från omgivningen.

”Barn reagerar på sina föräldrars och syskons beteende och kan uppleva att de är en börda för familjen vilket kan få dem att känna sig redo att ta farväl av familjen”, sade han till svenska.yle.fi.

Ända upp till 18-årsåldern utvecklas barns hjärnor, säger Els van Hoof, kristdemokratisk ledamot i senaten som också anser att barn inte är kapabla att avgöra en sådan svår fråga.

Ilse Ruysefelt vid Universitetssjukhuset i Leuven är också skeptisk till en lag som tillåter dödshjälp för barn.

Hon säger till SVT att hon i stort sett aldrig under sina 15 år på en avdelning för vård i livets slutskede mött barn som önskat att få dö. Det är inte heller bara barnet som ska säga sitt, även föräldrar kan ha olika åsikter. Det är omöjligt att ta in så svåra frågor i en lag.

Dödshjälp för vuxna har varit lagligt i Belgien sedan 2002. Varje år får omkring 1500 personer hjälp att dö. En vuxen person behöver inte vara döende för att få dödshjälp, något som har kritiserats efter några uppmärksammade fall i media.

Socialisternas ledare i senaten, den före detta kirurgen Phillippe Mahoux, säger att för dem är det nya lagförslaget helt i linje med den lag för vuxna som funnits i tolv år, att fritt få bestämma över sitt liv och sin död, skriver SVT.

Nederländerna, Belgiens grannland i norr, tillåter redan dödshjälp för barn men har en åldersgräns vid tolv år.