Dödsdömda benådas för pengar i Kina


I ett försök att blidka kraven på att minska antalet avrättningar, som är större än i alla andra länder tillsammans, har Kinas myndigheter inför OS 2008 provat att låta dödsdömda köpa sig fria genom att ge ekonomisk kompensation till brottsoffren och deras anhöriga, rapporterar Inter Press Service.

I Guandongprovinsen i södra Kina har flera dödsdömda under våren benådats i utbyte mot pengar till mordoffrens familjer och liknande fall rapporteras från Shandong- och Zhejiangprovinserna.

Men om syftet var att stilla dödsstraffsmotståndarna så har reaktionen blivit den motsatta. På internet har debatten varit hetsig om vad ett människoliv är värt i kommunistpartiets Kina.

”Brottslingarnas öde verkar nu bero på hur tjocka deras plånböcker är. Det undergräver ytterligare allmänhetens uppfattning om rättvisa” skriver universitetsläraren Le Lan på ett internetforum.

Möjligheten att köpa sig fri från dödsstraff har också ytterligare understrukit de sociala ojämlikheterna i dagens Kina.

”Fattiga brottsoffer är i viss mån tvingade att kompromissa. De har inget annat val än att ta emot pengarna”, löd ett debattinlägg på sina.com.

Trots att krav på förändring av systemet med dödsstraff rests även inom Kina de senaste åren, så tycker fortfarande många kineser att dödsstraffen är viktiga för att avskräcka brott, enligt opinionsundersökningar som Inter Press Service hänvisar till.

Antalet dödstraff i Kina är en statshemlighet. Sakkunniga bedömer det till cirka 10 000 per år. Över 60 olika lagöverträdelser kan bestraffas med döden.