Dödliga sammandrabbningar vid valet i Sudan


Den andra dagen av den veckolånga folkomröstningen om självbestämmande i Sudan präglades av morden på 36 personer vid sammandrabbningar mellan arabiska nomader och sydinvånare i regionen Abyei vid gränsen mellan norra och södra Sudan.

Enligt Luka Biong, en högt uppsatt tjänsteman från söder, försökte de två sidorna dela upp ägandet av Abyei, som är en av de viktigaste platserna för oljeutvinning i södra Sudan, rapporterade Reuters.

Abyei hade planerat att hålla en parallell folkomröstning i frågan om man ville tillhöra norr eller söder samtidigt som omröstningen i södra Sudan, men valet sköts upp på obestämd tid.

Observatörer varnar för att skjutandet inte kommer att upphöra, även om utbrytningen av södra Sudan blir ett faktum. Under helgen har mer än 40 personer dödats i väpnade sammandrabbningar.

Vid slutet av folkomröstningens andra dag, som inleddes den 9 januari, hade 20 procent av 3,9 miljoner sydsudaneser röstat, enligt folkomröstningens organisationskommitté.

Folkomröstningen kommer att vara giltig endast om mer än 60 procent av de registrerade väljarna röstar och 50 procent plus en väljer antingen utträde eller enighet.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/49066/