Dödahavsrullarna finns nu på nätet
Generaldirektören för Israels myndighet för antikviteter, Shuka Dorfmann (vä) och professor Yossi Matias, vd för Google Israel, håller en kopia av ett fragment med de tio budorden från Dödahavsrullarna under en presskonferens på Rockefeller Museum i Jerusalem, den 18 december. (Foto: Menamhem Kahana/AFP)


Ett av de viktigaste arkeologiska fynden på 1900-talet finns nu att beskåda på nätet. Det är Google som tillsammans med Israels myndighet för antikviteter initierat publiceringen av Dödahavsrullarna på webben.

För mer än sextio år sedan hittades de tvåtusen år gamla Dödahavsrullarna i grottor nära Döda havets stränder. Endast ett fåtal forskare har fått se fragmenten efter att några beduinherdar hittade de bibliska skrifterna 1947.

Det torde vara intressant för många att äntligen få läsa de tvåtusen år gamla skrifterna.

”Det är ett projekt som jag tror att varje människa runt om i världen är mycket glad över. Återigen, eftersom detta inte bara är för judarna, det är inte bara historien om judarna. Det är berättelsen om kristendomen och islam och alla andra. Detta är det gamla testamentet ”, sade Shuka Dorfman, chef för Israels myndighet för antikviteter, enligt Daily Telegraph.


En konservator och analytiker från den israeliska myndigheten för antikviteter undersöker fragment av de 2000 år gamla Dödahavsrullarna på ett laboratorium i Jerusalem innan de ska fotografera dem den 18 december 2012.  (Foto: Menahem Kahana/AFP)

En konservator och analytiker från den israeliska myndigheten för antikviteter undersöker fragment av de 2000 år gamla Dödahavsrullarna på ett laboratorium i Jerusalem innan de ska fotografera dem den 18 december 2012. (Foto: Menahem Kahana/AFP)

Israeliska tjänstemän sade att detta är en del i ett försök av förvaltarna av de berömda handskrifterna att göra dem allmänt tillgängliga.

”Bara fem konservatorer världen över har rätt att hantera Dödahavsrullarna”, sade Shuka Dorfman under en presskonferens. ”Nu kan alla läsa rullarna på skärmen runt om i världen.”

Det digitala biblioteket innehåller Femte Moseboken, som innehåller den andra noteringen av de tio budorden, och en del av det första kapitlet i Första Moseboken, daterad till första århundradet f.Kr. och omkring femtusen bilder av fragment från rullarna.

Dödahavsrullarna anses vara ett av de mest betydelsefulla arkeologiska fynden på 1900-talet. De tros ha skrivits eller samlats in av en asketisk judisk sekt som flydde från Jerusalem till öknen för tvåtusen år sedan och bosatte sig i Qumran, nära stranden vid Döda havet.

De hundratals manuskript som finns i grottorna nära platsen har belyst utvecklingen av den hebreiska Bibeln och kristendomens ursprung.


Adolfo Roitman, kurator för Dödahavsrullarna pekar på de ursprungliga Jesaja-skrifterna som återfanns i Qumarangrottorna i Judeaöknen och som daterades till omkring 120 f.Kr. på Israels Museum den 26 september 2011 i Jerusalem.  (Foto: Gali Tibbon/ AFP)

Adolfo Roitman, kurator för Dödahavsrullarna pekar på de ursprungliga Jesaja-skrifterna som återfanns i Qumarangrottorna i Judeaöknen och som daterades till omkring 120 f.Kr. på Israels Museum den 26 september 2011 i Jerusalem. (Foto: Gali Tibbon/ AFP)

Enligt Google tog det nya digitala biblioteket två år att sätta ihop med hjälp av teknologi som från början hade utvecklats av NASA. Webbsidan med multimedia tillåter användare att zooma in på olika fragment, med översättningar tillsammans med Google Maps. Projektet har kostat 3,5 miljoner dollar.

Google hoppas kunna ytterligare utöka sitt projekt. För två månader sedan lanserade Google ett ”kulturinstitut”, ett digitalt visuellt arkiv av historiska händelser i samarbete med 17 museer och institutioner runt om i världen.

Källor: AP, The Telegraph

Läs Dödahavsrullarna på nätet: http://www.deadseascrolls.org.il/