Död kvinnas hornhinnor stulna på sjukhus
Familjemedlemmar ser på när sköterskor rullar in en patient på ett sjukhus i Kina. (Personerna på bilden har ingen direkt koppling till artikeln). (Foto: AFP/AFP/Getty Images)


En kvinna som dött av skadorna från en trafikolycka fick utan tillstånd sina hornhinnor borttagna på ett bårhus i Fujian.

När familjen till den olycksdrabbade Zhang Rizhu krävde att få se kroppen såg de att någon avlägsnat hennes hornhinnor. En polisundersökning bekräftar att hornhinnorna tagits bort men man har inga misstänkta.

Enligt en rapport som publicerades den 17 februari i Fujian Southeast Express blev Zhang påkörd av en motorcyklist när hon var ute och cyklade den 1 december. Zhang fick allvarliga skador och fördes akut till distriktet Chengtous sjukhus i staden Fuqing. Nästa morgon fördes hon till Rongqiangs sjukhus där hon avled fyra dagar senare.

Enligt Gonfa, en anhörig till Zhang, besökte hennes mor och man henne regelbundet när hon låg inne och man såg aldrig några tecken på ögonskador. När familjen såg hennes kropp på bårhuset dagen efter hon avlidit såg de blodfläckar runt hennes ögon. Familjen rapporterade händelsen till polisen som fotograferade kroppen.

– Vi förstod att något var fel. Två rättsexperter förklarade för oss att hornhinnorna hade avlägsnats, förklarade Gonfa.

Familjen förlitar sig nu på polisens undersökning som försöker lösa fallet.

Wu Shouze, ansvarig chef för sjukhuset sade till reportrarna:

– Vår undersökning visar att ingen på sjukhuset med avsikt stulit hornhinnorna, personalen hanterade fallet enligt sjukhusets regler.

Fujians polisstation startade sin undersökning den 1 februari och än så länge finns inga misstänkta.

Översatt från version