Död efter tortyr av kinesiska myndigheter
Zhang Zhong är ett av de cirka tretusen kända fall av Falun Gong-utövare som dött till följd av tortyr i kinesiska fängelser och arbetsläger de senaster sju åren. (Foto: www.faluninfo.net)


En 35-årig man, Zhang Zhong, dog i mitten av oktober till följd av långvarig och svår tortyr från kinesiska myndigheter.

 
Den 5 mars 2002 deltog Zhang Zhong i ett försök att få ut information om förföljelsen av Falun Gong i Kina. Zhang och några andra Falun Gong-utövare lyckades göra en sändning via statskontrollerad tv i staden Changchun. Efter sändningarna beordrades massgripanden av utövare från myndigheterna och cirka 5 000 människor greps. Händelsen uppmärksammades av bland annat Amnesty International.
 
Zhang greps den 19 april 2002 och dömdes till tolv års fängelse. Han placerades i Daqings stadsfängelse, där han torterades allvarligt under flera år. Bland annat slog fängelsevakter honom med träplankor och drog plastpåsar över huvudet tills han slutade andas.
 
Sommaren 2004 släpptes Zhang. Förmodligen på grund av att han var så svårt skadad och att hans fall bevakades noga av utövare och organisationer i och utanför Kina, enligt Falun Dafa Informationcenter. I augusti i år greps Zhang återigen och torterades svårt. Troligen avled Zhang Zhong den 16 oktober.
 

Falun Gong

  • Falun Gong, även känt som Falun Dafa, är en qigong-metod som förbättrar sinnet och tränar kroppen, så kallad kultivering.
  • Metoden förbjöds av den kinesiska regimen sommaren 1999.
  • Sedan förbudet infördes har kinesisk statskontrollerad media fört ut propaganda som förtalar Falun Gong. 
  • Enligt Falun Dafa Informationcenter finns dokumentation på cirka 3 000 utövare som dödats av den kinesiska regimen.