DNA-svar bekräftar barnsmuggling
(Foto: AFP/Andre Forget)


Polisen i Halland har nu fått ett första DNA-svar som den hävdar bekräftar smuggling av vietnamesiska barn. Ett tiotal familjer misstänks vara inblandade i härvan.

Dagens DNA-svar visar att ett av barnen inte är nära släkt med de personer som gett sig ut för att vara barnets föräldrar.

– Den situation vi befarade är bekräftad. De fuskar med sina identiteter. De reser hit på falska handlingar och har med sig andra ungar än sina biologiska barn, hävdar polisintendent Marianne Paulsson, chef för utlänningspolisen i Halland.

Bekräftelsen gäller än så länge en familj, där de vuxna nu delges misstanke om människosmuggling. Men polisen tror att ytterligare DNA-svar inom kort ska ge fler besked om falska identiteter.

Ett hundratal personer tros ha fått betala dyrt för att själva komma till Sverige eller skicka hit sina barn. Verksamheten, med metoder som skenäktenskap eller skenadoptioner, ska ha organiserats av vietnameser som redan bor i Sverige.

Marianne Paulsson säger att inget tyder på att barnen utnyttjats sexuellt. Däremot misstänks socialförsäkringsbedrägeri genom att man fuskat till sig bidrag.

Vid en husrannsakan i förra veckan mot en av de inblandade familjerna hittades så mycket stöldgods att polisen fick anlita en budfirma för att köra bort det.