Djurfoderskandal i Kina
En kinesisk kund väljer en bit fläskkött hos en slaktare på en marknad i Huaibei, Anhuiprovinsen den 20 juni. Nyligen har en ny kemikalie, fenyletanolamin A, hittats i grisfoder i Kina. En professor vid ett ansett universitet är involverad i utvecklingen och försäljningen av ”slimmat köttfoder”. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


En professor vid ett kinesiskt universitet är inblandad i utveckling och försäljning av en ny typ av “slimmat djurfoder”. Blickarna riktas därmed åter mot Kinas omfattande användning av gifter i matproduktionen.

Tillsatsen av främst det kemiska ämnet clenbuterol i djurforder, har varit ett stort problem i Kina. Syftet med tillsatsen är att boskapsdjuren ska växa snabbare och köttet bli mörare och därmed öka försäljningen. Men de som äter köttet från djuren som fötts upp med det slimmade fodret kan få allvarliga hälsoproblem.

Det kinesiska jordbruksministeriet förbjöd clenbuterol i djurfoder 1997, efter att det förbjöds i EU 1988 och i USA 1991.

Enligt ofullständiga rapporter har under det senaste årtiondet nästan 2 000 personer i Kina insjuknat, och en dött, på grund av att de ätit kött som innehållit någon form av “slimmat foder”.

Nyligen har man hittat en ny kemikalie, fenyletanolamin A i grisar i Kina. En professor från ett ansett universitet är inblandad verksamheten.

Affären uppmärksammades efter att polisen gjort en brottsundersökning i Yueyang, Hunanprovinsen. Det visade sig att man upptäckt produktion och försäljning av djurfoder innehållande fenyletanolamin A-innehållande i provinserna Fujian, Hunan och Zhejiang, skrev tidningen Southern Weekend den 25 april.

Grisfoder från tre olika tillverkare baserade i Hunan, Fujian och Guangzhou har samlats in och testats, skriver tidningen. Provresultaten från Nationella kontroll- och kvalitetsinspektionen av foder visade att foder från två tillverkare innehöll fenyletanolamin A, och cirka 2,5 ton av grisfodret hade redan distribuerats i det lokala området.

Fenyletanolamin A, gör precis som annat ”slimmat foder”, till exempel ractopamine, att grisarna växer fortare, skinnet blir rödare, pälsen blir blankare och köttet mörare. Om man äter fläskkött som innehåller rester av sådant foder kan det leda till högt blodtryck, hjärtsjukdomar och andra hälsoproblem.

I detta det senast avslöjandet av förgiftad mat i Kina, har polisen gripit professorn Zou från det prestigefyllda Zhejianguniversitet. Polisen fann 1 500 kilo grisfoder med fenyletanolamin A i hans hem.

Den 26 juli rapporterades att Zou arbetar vid institutionen för djurvetenskap vid Zhejiangs universitet. Han är chef för Animaliska foderinstitutet och hans arbete omfattar forskning om animalisk föda.

En tjänsteman vid Animaliska foderinstitutet berättade för Zhejiang Health Online att han känner till att Zou har gripits av polisen, men tillägger ”att det enbart var hans personliga handling. Det var absolut ingen handling utifrån hans profession, och har ingenting med forskningsinstitutet att göra.”

Zhejiangs universitet, ett av Kinas toppuniversitet, misstänks dock ha varit ett center för slimmat foder, både vad gäller forskning och produktion de senaste årtiondena.

Enligt en artikel i Southern Weekend, trodde åtskilliga inom industrin redan för många år sedan att slimmat foder först utvecklades vid Zhejiangs universitet.

Xu Zirong, veterinär och pensionerad professor vid Zhejiangs universitet, var en av de i Kina som under många år förespråkade den typen avfoder.

Enligt en artikel den 10 maj av pigcn.cn, en webbsida som drivs av Kinas grisindustri, samarbetade Xu med Virginias universitet under 1980-talet. Xu hade vid den tiden fått upp ögonen för kemikalien clenbuterol efter att det amerikanska företaget Cyanamid började sälja clenbuterolinnehållande djurfoder 1978.

När Xu kom tillbaka till Kina började han forska om clenbuterol vid Animaliska djurfoderinstitutet, Zhejiangs universitet. Under den här tiden publicerade Xu en avhandling där han rekommenderar användandet av clenbuterol som grisfoder. I sammanfattningen skrev han att ”om man lägger till 15 mg/kg clenbuterol, får man den bästa effekten”.

Nationella vetenskaps- och teknologikommissionen använde senare Xus forskning i sina projekt.

2009 frågade Southern Weekend Helgbladet Xu varför han undvikit att nämna giftets bieffekter. ”Vi ville inte gå emot regeringen. Om avhandlingen nämnde bieffekterna, hade vi inte kunnat publicera”, svarade Xu.

Tidningen citerade också en intern rapport skriven av Zhejiangs universitet: “Sedan 2000 har djurfoderprodukter från Animaliska institutet, Zhejiangs universitet, som utvecklats av Xu Zirong, sålts i över 20 provinser, med en vinst på 3,5 miljarder yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor). Institutet har också sålt till många boskapsfoderföretag, många av dem med en årlig försäljning på över 1 miljard yuan.”

Matförgiftningsincidenter på grund av slimmat foder har ofta inträffat i Kina. En internetsökning av Epoch Times visar att under 1998-2008 har 17 matförgiftningsincidenter inträffat på grund av ”slimmat köttpulver”. En person har dött och över 1 700 har insjuknat. I november 2001 förgiftades 484 personer av ”slimmat köttpulver” i enbart Heyuan, Guangdongprovinsen.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/china-news/china-lean-meat-powder-scandal-implicates-professor-59802.html

Kinesisk originalversion: http://www.epochtimes.com/gb/11/7/25/n3325246.htm