Djur som slår alla rekord (video)
En pilgrimsfalk (Foto: Shutterstock)


Den är snabbare än någon varelse på jorden eller i havets djup. Pilgrimsfalken har noterats flyga så snabbt som 390 kilometer per timme. Fågeln uppnår denna hastighet genom att flyga neråt i en driven dykning, sedan dyker den upp för att glida genom luften med endast lite motstånd.

National Geographic filmade under 2007 denna falk som slog alla rekord.

Pilgrimsfalken är vanligt förekommande över hela världen, utom i Antarktis. Dessa fåglar har sin hemvist ofta på skyskrapor och broar i städerna. Ordet pilgrimsfalk betyder ”den som har en tendens att vandra”, enligt Merriam Websters ordbok och härstammar från det latinska ordet peregrinus.

Snabbaste fisken

Segelfisken är världens snabbaste fisk. Den kan nå en hastighet på upp till 109 kilometer per timme. Den jagar oftast olika fiskstim, till exempel ansjovis. Se den i aktion i videon.

Snabbaste däggdjuret på land

På land kan inget djur slå geparden i ett lopp. Geparden kan nå en hastighet på upp till 96 kilometer på tre sekunder och den kan även nå upp till 112 kilometer på tre sekunder. Den är mer av en sprinter än en maratonlöpare. Eftersom den använder mycket energi i det snabba loppet kan den inte springa någon längre tid.

Det starkaste djuret är en liten skalbagge

Denna skalbagge har många olika namn, bland annat elefantskalbagge och Herculesskalbagge. Denna lilla insekt är mycket liten jämfört med många andra varelser i världen, men utseendet kan bedra. Den kan lyfta 850 gånger sin egen kroppsvikt, vilket gör den till det starkaste djuret i världen.

Den bästa hopparen

I djurvärlden kastar sig vissa djur på sina byten, en del hoppar käckt från plats till plats. Spottstrit är endast ca 5 millimeter lång men den kan hoppa 0,7 meter.

Längsta non-stop flygning

Under 2007 flög en myrspovshona 11 500 kilometer nonstop från Alaska till Nya Zeeland och bröt därmed rekordet för den längsta sammanhängande flygningen.

I mars det året flög cirka 70 000 rödspovar denna resa, enligt en artikel i National Geographic. Forskare spårade 16 av fåglarna och var förvånade över att upptäcka att rekordslagaren vilade bara en enda gång på väg till Alaska. På vägen tillbaka till Nya Zeeland fick denna fågel draghjälp av en medvind och gjorde hela resan utan paus.

”Det motsvarar en människas bedrift att springa 70 kilometer i timmen i mer än sju dagar”, sade Rob Schuckard från Nya Zeelands ornitologiska förening  till National Geographic.

Marieke Vos rapporterade

Översatt från engelska