Divine Performing Arts världsturné snart i hamn
Divine Performing Arts biljettkontor i Calgarys kinakvarter (Foto: Wu Weilin/The Epoch Times)


Amerikanska Divine Performing Arts världsturné har besökt över 30 städer i Kanada, USA, Australien, Europa och Asien. Sedan den hade urpremiär i Vancouver den 3 januari har truppen haft närmare 80 föreställningar med en publik på över 200 000 kineser och västerlänningar vilka fått uppleva traditionell kinesisk kultur när den är som bäst. Tre avslutande finalföreställningar är planerade i kanadensiska Alberta i maj.

Det kinesiska konsulatet i Calgary sprider märkliga lögner till Albertainnevånarna och hotar lokala kinesiska föreningar och organisationer i ett försök att förhindra dem att se dessa föreställningar. Det kinesiska kommunistpartiet räds Divine Performing Arts spridande av traditionell kinesisk kultur och värderingar.

Absurda lögner från kinesiskt konsulat

Biljettkontoret för Divine Performing Arts föreställningar ligger mitt Calgarys kinakvarter. En medarbetare på kontoret vid namn David berättade för Epoch Times att den 70-åriga fru Wang köpt 30 biljetter i april. Hon hade planerat dela ut biljetterna till sina medarbetare men Wang kom tillbaks till biljettkontoret två dagar senare och frågade:
– De säger att alla dessa föreställningar är organskörds-demonstrationer, väldigt blodiga och hemska, är det sant?

– Detta var ett absurt rykte, fortsatte David. Vi visade henne bilderboken från föreställningarna och hennes tvekan försvann på en gång. Hon sade: ”Jag trodde inte på vad de sade. Jag är bara här för att få ett förtydligande. Jag kommer att gå på denna vackra föreställning som belyser traditionell kinesisk kultur.”

Reportern frågade också Wang vem som spred sådana rykten. Wang sade: – Jag kan inte säga det men du vet vem de är, alla vet vem det är.

Ännu en kund som hade köpt biljetter var snabb att säga att det var det kinesiska konsulatet som spred sådana märkliga rykten – konsulatet hade bjudit in flera kineser på te, sade kunden.

– En av mina vänner tillhörde den gruppen.

Konsulatfolket hade försökt skrämma även honom med att han skulle få se levande organskörd på scenen och uppmanade honom att säga till de andra kineserna att inte gå på föreställningarna. Han kände att det var absurt och löjligt och lät sig inte skrämmas. Tvärtemot gick han direkt efter konsulatets tebjudning för att köpa 40 biljetter. Dessa biljetter har han sedan delat ut till släkt och vänner.


Reklamaffisch i Calgarys kinakvarter för Divine Performing Arts föreställningar.(Foto: Wu Weilin/The Epoch Times)

Reklamaffisch i Calgarys kinakvarter för Divine Performing Arts föreställningar.(Foto: Wu Weilin/The Epoch Times)

Partiet hotar lokala kinesiska organisationer

Divine Performing Arts 2007 finalföreställningar hålls i Edmonton. Chen Huijie är lokalt ansvarig för föreställningarna. Chen har berättats att när Zhu Li, en medlem i en kinesisk organisation som försökte göra reklam för föreställningarna, berättade om dem för andra kinesiska organisationer berättade de för henne att konsulatet redan varnat dem för att gå.

The Epoch Times intervjuade en inflytelserik medlem av den kinesiska befolkningens förtroenderåd i Calgary gällande denna fråga. Direktören som begärt att vara anonym indikerade att under årens lopp har det vid flera tillfällen förekommit mörklagda utbyten av pengar mellan konsulatet och lokala kinesiska organisationer. Gällande finalföreställningarna av the Divine Performing Arts världsturné i Edmonton har konsulatet sagt till dem att inte gå.

Kommunistpartiets störningar är förgäves

Wang Shaojiu, vd för NTDTV i Kanada, säger att Divine Performing Arts föreställningar illustrerar traditionell kinesisk kultur som både är vacker och ren medan det kinesiska kommunistpartiets föreställningar främst ger publicitet åt dess egen partikultur. Hot och förmaningar till lokala organisationer om att inte se Divine Performing Arts föreställningar kommer från dess rädsla för sanningen och traditionell kulturs skönhet och renhet.

– Med start från de första föreställningarna i Vancouver har kinesiska kommunistpartiet använt alla upptänkliga sätt att störa, inkluderat förtal, säger Wang.

– KKP har sagt till kanadensisk media att föreställningarna är anti-kinesiska. De har också ringt sponsorer till föreställningarna och begärt att de ska dra tillbaks sitt ekonomiska stöd, etc., fortsätter Wang.

Vad gäller KKP:s agerande i samband med finalföreställningarna anser Wang att störningarna och skadan skedd mot det kanadensiska mediebolaget har överträtt diplomaters normala åtaganden.

– NTDTV reserverar sig rätten att kräva ansvarsskyldighet från dem, sade Wang.

– Varje gång KKP startade rycktesspridning mot Divine Performing Arts turné och NTDTV har antalet åskådare visat sig öka. Människor blev så nyfikna och intresserade av föreställningarna att de alla ville se varför en föreställning som denna kunde göra KKP så rädda, sade Wang.