Din tv kan spionera på dig
Sydkoreanska modeller poserar tillsammans med CINEMA 3D-smart-tv under en presskonferens torsdagen den 19 januari 2012. Charles Schumer, senator i New York, varnade i söndags att hackare kan göra intrång i dessa kameror och spionera i folks hem. Han skickade också ett brev till tv-tillverkarna och bad dom skapa säkerhetsstandarder för smart-tv. (AP Photo/Ahn Young-joon)


Nya smarta tv-apparater har inbyggda kameror så att användaren kan använda den att videochattta på nätet med. Men dessa kameror har nästan ingen säkerhet alls. Charles Schumer, senator i New York, varnade på söndagen för att hackare kan komma åt dessa kameror och spionera på folk i deras hem och skickade ett brev till tv-tillverkarna för att uppmana dem att skapa enhetliga säkerhetsnormer för smarta tv-apparater.

”Man vill titta på tv men inte att tv:n tittar på dig”, sade Shumer i ett pressmeddelande.

”Medan datorer har strikt säkerhetsstandard, brandväggar och andra system för att blockera intrång har tv-apparater nästan ingen säkerhet alls. Därför måste tillverkarna göra allt för att skapa en standard för säkerhet i sina internet-anslutna produkter”, sade han.

På Black Hat-säkerhetskonferensen i Las Vegas förra veckan, demonstrerade säkerhetsforskaren SeungJin ”Beist” Lee hur man hackar smarta tv-apparater under sin presentation: ”Hacking, Surveilling and Deceiving Victims on Smart-TV” (hacka, kontrollera och lura offer med smart-tv).

Lee berättade under presentationen att mer än 80 miljoner smarta tv-apparater såldes runt om i världen under 2012 och de ”har nästan exakt samma angreppsvägar som PC och smarta telefoner har”.

Schumers brev till tv-tillverkarna kom direkt efter demonstrationen. Han bad tillverkarna att skapa en säkerhetsstandard som alla kan följa.

”Det är absolut nödvändigt att vi skyddar människor som köper tv-apparater med dessa funktioner från att bli hackade eller spionerade på. De kan riskera att sprida information som de inte vill”, skriver Schumer i brevet.

Hittills har tillverkarna föreslagit att man ska tejpa över kameran eller dra ur sladden till tv:n när de inte är i bruk, enligt pressmeddelandet.

Översatt från engelska