Dim Sum: Delikata traditionella delikatesser
Den äldre generationen i Kina njuter fortfarande av dim sum till frukost, men de yngre har inte tid för dim sum. (Foto: Wen Jiang / Epoch Times)


De kinesiska orden ”dim sum” är inte längre helt obekanta i väst. Många kinesrestauranger har maträtten på menyn. I Hamburg serverar de kinesiska restaurangerna delikatesserna i små korgar av bambu.

Man njuter av de ångkokta degknytena, som är fyllda med kött eller grönsaker, medan de är rykande heta. En vit ånga strömmar ut från korgarna och fyller näsan med utsökta dofter som stimulerar ens aptit. Vid det första bettet på en typisk dim sum känner tungan  omedelbart det mjuka höljet. Kombinationen av kött och färska grönsaker i fyllningen gör dessa läckerbitar till ett perfekt mellanmål.

Min man och jag åt dim sung på den välkända restaurangen Xiao Xiang i Hamburg. Vi kom till fram till att de måste vara de bästa i hela Hamburg. Den kvällen fylldes vårt bord av två typer av degfyllda knyten: en med vitlök, gräslök och kött, den andra var fylld med hackad selleri, tofu och en räka.

När smakerna slog till mot min gom kändes det som om jag hade återupptäckt alla smaker i södra Kina. Den dim sum som serverades där var mjuk, len och samtidigt spröd. Av någon anledning kunde jag fortfarande känna smaken flera dagar senare. Det var en mjuk eftersmak som jag inte kan förklara.

Trots att jag är kinesiska hade jag aldrig tidigare upplevt det här. Kanske bidrog det ugnstekta hjortköttet med de kinesiska ”Fem kryddorna” som vi hade ätit på kvällen till min upplevelse. Men jag kan inte lösa mysteriet varför dim sum-smakerna fanns kvar hos mig så länge.

Dim sum är en lättare måltid som består av olika små rätter, därför begränsas dim sum inte bara till de ångkokta, fyllda degknytena. De serveras också som risnudlar med olika fyllningar, eller som den berömda ”rättika-riskakan” (med kinesisk korvbitar), och även små, friterade portioner med fisk eller kött.

Även dessert ingår i en fest på dim sum – degknyten fyllda med söt lotusfröpasta eller fint färgade små kakor, eller som i USA, mangopudding. En hemsida säger att den kinesiska matkulturen innehåller fler än 1000 sorters dim sum.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/3525/