Diabetiker har ofta brist på vitamin B1
Diabetiker har brist på vitamin B1. Behandling med B-vitaminer rekommenderas. (Louise Valentine/The Epoch Times)


Diabetes är ett tillstånd som generellt karakteriseras av höga nivåer av socker (glukos) i blodet. Ett av problemen här är att glukos kan reagera genom glykation (en biokemisk process) på vävnader i kroppen som kan förstöra dessa vävnader och leda till komplikationer.

Inte överraskande är att den biokemiska processen, glykation, har ansetts vara en faktor till de underliggande processerna med långvariga problem som hör ihop med diabetes, inkluderat nervskador, synnedsättning och hjärtsjukdomar.

En nyligen publicerad studie i tidskriften Diabetologia har emellertid avslöjat en annan möjlig mekanism som orsakar komplikationer hos diabetiker. Forskare från universitetet i Essex i Colchester har upptäckt att de som lider av diabetes har allmänt brist på vitamin B1 (tiamin). Vitamin B1-nivåerna i blodet var med trefjärdedelar lägre hos personer med både typ 1- och typ 2-diabetes.

Förklaringen till de låga B1-nivåerna verkade vara en ökad förlust av B1 genom njurarna.

Denna studie är viktig eftersom brist på vitamin B1 kan orsaka en rad symptom, däribland dålig aptit, utmattning, muskelvärk, förlamningssymtom i händerna och/eller fötterna, svårigheter att gå och hjärtfel. Många av dessa problem är välkända komplikationer hos diabetiker.

Vad vi behöver är studier där vitamin B1 ges för att se om dessa symptom förbättras. Däremot stoppar inte bristen på dessa studier mitt råd till diabetiker att de bör tänka på att komplettera med detta tillskott.

Ett tillvägagångssätt här kan vara att ta tillskott av B-komplex som innehåller 20-25 mg vitamin B1. Ett sådant tillskott innehåller sannolikt även vitamin B6, som har kapaciteten att motverka glykation. Intressant är att det tros att även vitamin B1 har kapaciteten att hindra glykation. Ett B-komplex tillskott innehåller sannolikt även näringsämnen som B3 och biotin, vilka har en påverkan på kontrollen av blodsockernivåerna.

Det bästa rådet för diabetiker som vill få kontroll over sin diabetes och minska riskerna för komplikationer är att hålla rätt diet. Vad det i grunden betyder är en diet med ett lågt GI (glykemiskt index). Mat som är rik på raffinerat socker och innehåller mest stärkelserika kolhydrater bör konsumeras med en mycket begränsad kvantitet. Dessutom är det viktigt att ägna sig åt någon slags regelbunden fysisk aktivitet.

Referenser:


1. Thornalley PJ, et al. High prevalence of low plasma thiamine concentration in diabetes linked to a marker of vascular disease. Diabetologia. August 4, 2007 [Epub ahead of print]

John Briffa är en i London verksam läkare, författare och skribent inom området hälsa, med intresse för näringslära och naturmedicin.

Översatt från originalartikel på engelska