Dhaqabo Ebba i Etiopien påstår sig vara 160 år gammal
Dhaqabo Ebba i bilden påstår sig vara 160 år gammal. (Foto: Skärmdump av AOL-video)


Dhaqabo Ebba, en före detta bonde i Etiopien, säger sig vara 160 år gammal, vilket skulle göra honom till den äldsta personen i historisk tid. Det finns dock ingen födelsedagsattest som kan intyga hans påstående om att så är fallet.

Han lämnade denna uppgift till Oromiya-tv och hänvisade till lokala händelser. En reporter på tv-stationen blev så imponerad att han verkligen trodde att bonden faktiskt är 160 år gammal, enligt Huffington Post.

”När Italien invaderade Etiopien hade jag två hustrur och min son var gammal nog för att driva boskap”, sade Ebba till BBC, enligt en översättare.

Om hans påstående är sant skulle han vara den äldsta personen i historisk tid – 46 år äldre än den äldsta dokumenterade personen.

Reportern på Oromiya-tv, Mohammed Aemo, berättade för BBC att ”varje gång en äldre person dör förloras ett bibliotek. Ebba är ett sådant bibliotek där så mycket ännu kan bevaras”.

Ebba förstår att det är omöjligt att verifiera hans ålder. ”Inte en enda av mina kamrater är vid liv idag”, sade han enligt AllAfrica.com. Han berättade att på hans tid tog det åtta dagar att gå från hans hemstad Dodola till huvudstaden Addis Abeba.

Guinness Rekordbok uppger att Jeanne Calment i Frankrike var den äldsta personen som någonsin levt. Hon blev 122 år och 164 dagar gammal.

Översatt från engelska