"Detta hade jag kunnat se igen"
Nils Dugstad och Inngun Björkavåg njöt av Shen Yun under lördagens föreställning i Oslo. (Foto: NTDTV)


Paret Nils Dugstad och Inngun Björkavåg kom till lördagens premiär av Shen Yuns musik-, dans- och sångföreställningen i Oslo som därmed blev årets sista nordiska värdstad.

Nils Dugstad, administrerande direktör vid Universitetet för miljö- och biovetenskap, tyckte att budskapen var särskilt tydliga under showen, och kommenterade den i pausen:

– Den innehåller allmänna budskap som man finner i både europeisk och afrikansk kultur, såväl som i den latinamerikanska. Detta är saker som berör oss alla, spännande, tyckte Nils Dugstad.

– Jag upplever att det är ett våldsamt driv och tempo i hela uppsättningen. De delar in den i små stycken, vilket jag först tyckte var lite störande men efterhand satte jag stort värde på det och det blev väldigt spännande, väldigt spännande!

– Jag tycker de här dansarna kan framföra budskap bättre än vad man kan inom ”vår” ballett. Det blir tydligare, man fattar på en gång vad numret går ut på, även om man inte fått det förklarat för sig i förväg, det räcker med bakgrundsskärmen. Men det är likväl spännande, sade Nils Dugstad.

– Det har ju varit otroligt flott, tyckte Inngun Björkavåg, rådgivare på jordbruks- och livsmedelsverket, som själv dansat folkdans i 35 år.

– Dansen, musiken och kostymerna, och speciellt ”landsbygdsnumren” [de etniska folkdanserna], gillade jag väldigt mycket, fortsatte hon.

De flesta av Shen Yuns dräkter är tillverkade för hand, materialet har hög kvalitet och dräkterna är rikt utsmyckade både vad gäller själva dräkterna, men också i håruppsättningar, accessoarer och i tillbehör av olika slag under hela showen. En omväxlande bakgrundsdskärm täcker hela scenens bredd, samt en 40-mannaorkester, bestående av klassiska västerländska och österländska instrument kompletterar helhetsintrycket. Färgerna i dräkterna reflekterar ljuset ut mot publiken som badar i färger under varje nummer av showen.

I Norge presenterades showen av Leeshai Lemish och Jing Xie. De varvade engelskt och kinesiskt tal mellan numren. Även lite norska flikades in och hedrade en pigg publik som visade sin uppskattning under hela showen med applåder och glada tillrop.

– Jag ångrar inte att jag gick hit, sade Inngun Björkavåg.

– Nej detta hade jag kunnat se igen. Jag ser fram emot nästa akt, sade Nils Dugstad.

– Nu ska vi ska gå och njuta, tyckte de båda innan de gick in till den andra akten.

Efter en intervju gjord av NTDTV.