Det ryska embargot slår hårt mot Italien
Rysslands president Vladimir Putin på en presskonferens i Bryssel den 28 januari 2014. (Foto: Georges Gobel /AFP /Getty image)


Bryssel kommer att ge ekonomiskt stöd till länder som drabbats av det ryska embargot mot jordbruksprodukter från Europa. En stor del går till italienska jordbruks- och ostproducenter som drabbats hårt av stängningen av den ryska handelsgränsen.

Även om Italien inte är lika beroende av export till Ryssland som Norge (lax) och Polen (äpplen) kan det bli väldigt kännbart för den italienska ekonomin. Det är främst små företag, med högkvalitativa ”Made in Italy-produkter”, som exporterar till Ryssland. Man räknar med en potentiell förlust på 200 miljoner euro inom sektorn mat och dryck, enligt Italiens största handelsförbund för jordbruksprodukter, Coldiretti.

Italiens jordbruksdepartement har informerat om vad som krävs för att ansöka om finansiellt stöd. Jordbruksminister Maurizio Martina, understryker dock att EU redan har tilldelat Italien 250 miljoner euro och att han och hans kollegor har bett om ytterligare breddning av budgeten.

”Åtgärderna från Bryssel är i huvudsak till hjälp för att dra tillbaka produkter från marknaden och som kompensation för det som skördats före mognad och det som blivit kvar på fälten under perioden 18 augusti till 30 november”, sade Martina.

Enligt departementet för ekonomisk utveckling är Ryssland en viktig handelspartner med en stor potentiell marknad för Italien, särskilt för de mindre företagen. Den bilaterala handeln har under det senaste decenniet ökat från 12 miljarder euro 2002 till 27 miljarder euro 2013. 

Ett av Italiens mest kända företag är ostmärket Grana Padano. Det senaste decenniet har Grana Padano investerat över två miljoner euro för att komma in på den ryska högkvalitetsmarknaden. Under 2013 sålde de ungefär 34 000 hela ostar vilket var en ökning med 14 procent från året innan. ”Stängda handelsgränser skulle vara en allvarlig förlust, sade vd:n Stefano Berni. I Ryssland finns ingen inrotad kultur att äta vår ost, så det finns en risk att alla våra ansträngningar och investeringar de senaste åren skulle vara förgäves”.

Coldirettis värsta farhågor är ändå den indirekta effekt embargot från Moskva kan föra med sig. ”Italien kan bli måltavla för produkterna som ratats av Ryssland. Till exempel kan kött och mjölk från Tyskland ta sig över Alperna och ställa till det för både lantbrukarna och konsumenterna, eftersom sådana produkter ofta säljs som ”Made in Italy”, och det finns inga krav på obligatorisk ursprungsmärkning”.

Spelet med sanktioner och kontrasanktioner mellan Moskva på ena sidan och Europa, USA, Kanada och Japan på den andra, verkar inte avta. En del europeiska analytiker förväntar sig en ökning i spänningarna mellan de två sidorna. Ryssland har redan annonserat ett förbud som kan slå hårt mot en annan viktig sektor i den italienska ekonomin, nämligen mode och handgjorda lyxprodukter.

Ursprungsartikeln på italienska.

Översatt från engelska.