Det regnar kol i den kinesiska staden Hangzhou
Ett finger pekar på koldamm som har regnat in i ett hem. (Weibo.com)


Miljöförstöring fortsätter att plåga Kina. Det senaste exemplet kommer från  Zhejiangprovinsens huvudstad där det helt enkelt har regnat koldamm.

En skur av svart stoft föll från himlen på morgonen den 10 mars, i närheten av Banshans nationalpark i Hangzhou, i östra Kina.

Hangzhou ansågs en gång i tiden som Kinas vackraste stad. Forntida kineser brukade hänvisa till Hangzhou med meningen: ”Paradiset finns i himlen, Suzhou och Hangzhou på jorden”. I dag är dock staden drabbad av svår miljöförstöring.

En lokalinvånare kommenterade på nätet att ett tjockt lager med svart aska täckte fotgängarnas hår, marken och träden. Han laddade upp några bilder från en park där man såg svart damm som täckte marken, en staty och träd i parken. En liten vit hund som promenerade i parken hade också fått svarta tassar.

Hangzhouinvånaren skrev på sin blogg. ”Om du rör vid håret så blir du svart om händerna också. En del av de som bor här stängde inte sina fönster i natt och deras hem skadades. Varifrån kommer det här mystiska koldammet? Miljöskyddsbyrån har inte kommit med några svar.”

En annan person postade ett foto där man kunde se svart damm över hela golvet i hans hus.

Andra nätanvändare
kom med sarkastiska kommentarer om Kinas miljöförstöring. Man nämnde bland annat hur tusentals grisar som hade dött av sjukdom nyligen dumpades i Huangpu-floden i Shanghai, och den smog och de sandstormar som har drabbat Peking.

”Man får gå ut rustad till tänderna nu. Det regnar till och med kol. En vacker dag kanske det regnar olja”, skrev en användare.

En annan nätanvändare, med ett användarnamn som betyder ”Kämpa och blomma”, skojade: ”Pekingborna säger: ‘Vi är stolta, för här regnar det sand.”

Folk i Tianjin avfärdade det hela: ”Här regnar det plastpåsar.” Hangzhouborna fyllde på:  ”Här regnar det kol.”

Shanghaibornas svar var: ”Här regnar det till och med grisar!”

Översatt från engelska


Växter i Hangzhou, täckta med svart koldamm. (Weibo.com)

Växter i Hangzhou, täckta med svart koldamm. (Weibo.com)


Svart koldamm regnar in i ett hem i Hangzhou. (Weibo.com)

Svart koldamm regnar in i ett hem i Hangzhou. (Weibo.com)