Det krävs glöd och iver för att lyckas inom filmbranschen
Mattias Olsson, regissör, Per Hallberg, Oscarsbelönad ljuddesigner och Henrik JP Åkesson, producent, ser fram emot Guldbaggegalan i kväll på Cirkus. (Foto: Anne Hakosalo / Epoch Times)


Blekingeborna Henrik JP Åkesson och Mattias Olsson kom långt i sitt ihärdiga arbete, sin entusiasm och sitt lagarbete. De gjorde debut med filmen Försvunnen. Och Per Hallberg och Daniel Saxlid blev Guldbaggenominerade i kategorin för bästa ljud 2011 för filmen.

Mattias Olsson och Henrik JP Åkesson har sysslat med film sedan ung ålder. Deras första drömmar var att bli skådespelare, men i stället blev båda av dem intresserade av film och filmproduktion. De kom i kontakt med varandra när Mattias Olsson letade efter hjälp till en film som han höll på med.

År 2005 presenterade Olsson ett filmmanus till Åkesson, och arbetet med den första långfilmsproduktionen påbörjades. Men det dröjde fram till 2011 innan långfilmen, Försvunnen, till slut var klar.

De sökte filmstöd tre gånger av Svenska Filminstitutet för att kunna producera filmen, men de fick nej tre gånger. De nekande svaren stoppade varken Åkesson eller Olsson att fullfölja sitt arbete.

– Man måste tro på sin idé även om man får ett nej, och försöka hitta andra vägar, säger Åkesson.

För att lyckas i den hårda filmbranschen, krävs det mer än bara kunskap och mod.

– Du måste också älska det du gör och känna passion för ditt arbete, säger Olsson.

Filmproduktionen var som ett familjeprojekt. Våren 2011, var Olsson och Åkesson i Los Angeles för att få hjälp med ljudet av Per Hallberg, tvåfaldigt Oscarsbelönad ljuddesigner. Alla bidrog med sina unika kunskaper så att arbetet kunde slutföras.

Eftersom det här var en thrillerfilm arbetade de mycket med ljudeffekter. Det är ljudet som drar med publiken in i filmen. Fotsteg, andetag och åskmullret är några av de ljudeffekter som har lagts till i efterhand. Färgsättningen är en annan del som är mycket viktig inom filmvärlden. Rätt färgsättning skapar djup och stämning i filmen.

Per Hallberg kom i kontakt med Olsson och Åkesson, när han höll föredrag på Drömfabriken 2007 på Filmhuset i Stockholm. Och samarbetet började med frågan:

– Hur ska vi göra? sade Per Hallberg.

Det här är Per Hallbergs första svenska film. Och det kändes helt naturligt för honom att delta i projektet.

– I första hand visade Olsson och Åkesson en stor entusiasm, sen var filmen annorlunda. Den stod utanför den stora filmindustrin och hade en personlig prägel. Det gjorde att jag blev intresserad, säger Hallberg.

Försvunnen är en svensk ”lågbudgetthriller”. Den är helt finansierad av privatkapital. Den totala kostnaden för filmen uppgick till nio miljoner. En liten summa inom filmvärlden, eftersom kostnaderna är höga.

Under resans gång har Olsson och Åkesson fått mycket stöd och hjälp för sitt arbete. Deras entusiasm berörde många och i augusti 2011 roddes hela projektet i hamn. Då kom filmen ut på bio. Filmen har även sålts till Frankrike och Tyskland.

Vi kommer troligtvis att höra mer av blekingeborna framöver.

Teamet arbetar med ett nytt filmprojekt. Kan det vara så att blekingebor är mer företagsamma än andra länsbor? Hallberg har sina rötter i Öland. Ölänningar är också företagsamma. Det går inte att gå ut ”på gatan” för att få hjälp att lösa ett problem, menar han. Det gäller att vara företagsam och söka olika vägar för att lösa ett problem och att inte ge upp. Så kanske finns det ett kulturellt arv som spelar in. Åkesson däremot menar att han som ung fick höra ”det går aldrig”, vilket gör att han vill bevisa det motsatta.

Om långfilmen försvunnen

Malin, en kvinna i trettiorsåldern lämnar sin hemstad efter en familjetragedi, för att börja på nytt i en annan ort. Hon packar sitt flyttlass och ger sig iväg. Under en paus blir hon stoppad och kidnappad av en okänd man. Hon vaknar upp i en källare, någonstans i skogen. Hon samlar alla sina krafter för att överleva den fruktansvära mardrömmen hon har hamnat i.

Regi: Henrik JP Åkesson & Mattias Olsson

Manus: Mattias Olsson

Produktion: Martin Persson, Anagram Produktion AB & Henrik JP Åkesson, Trossfilm AB

Skådespelare: Sofia Ledarp, Kjell Bergqvist, Björn Kjellman & Dietrich Hollinderbäumer.

Distributör: Buena Vista International Sweden