"Det här är den fullkomliga konsten"
Doris och Sven-Åke Risfjell såg Shen Yun Performing Arts föreställning på skärtorsdagen.


Doris och Sven-Åke Risfjell har ett kulturföretag i Vilhelmina. Han är sameslöjdare och även hon slöjdar samt målar och väver bilder. På skärtorsdagen var de i Stockholm på besök.

– Vi skulle ut och ta en kvällspromenad och då fick vi en inbjudan utanför Cirkus och det verkade spännande, säger Doris Risfjell.

De läste i Shen Yun-broschyren och förstod det som att:
– Det här är den fullkomliga konsten. Vi bestämde oss för att gå på föreställningen, fortsätter hon.

Konferenciererna berättade för publiken att Shen Yuns artister inte kan visa sin föreställning i Kina och att Falun Gong-utövare förföljs där. Det fick paret att se likheter med sitt eget samiska ursprung. Sven-Åke Risfjell berättade att samerna har en historia på 11 000 år och var självständiga fram till 1600-talet. Det var då den vite mannen kom och tog över alltihop.

– Vi [samer] har ju inget att säga till om idag. Det är ju så för er [kineser] också, att staten har lagt sin hand över folket.

Kina kallades förr för Mittens rike och människorna där var mycket andliga. Detta förstärktes när konfucianismen, daoismen och buddhismen introducerades. Falun Dafa införlivar dessa traditioner.

Sven-Åke Risfjell funderade över detta och såg ett budskap i föreställningen.

– Det är allmänmänskligt.
Vilken religion man än har, så representerar något över människan – det absolut goda. Det finns över hela världen och innehåller samma längtan efter den goda fullkomligheten.

Doris Risfjell menar att man kan möta den samiska fullkomligheten i dess skönhet vad gäller konst i föremål, gravyr och design, och hon säger:
– Olika skönheter kan möta varandra och vi människor borde möta den skönhet som finns på andra håll i världen, istället för att förgöra varandra.

Paret fascinerades avslutningsvis av föreställningens dansare:

– De är överväldigande, de bara stoppar tyngdlagen emellanåt. Det är helt enkelt överväldigande, säger Doris Risfjell.

Ming Ya och Barbro Plogander rapporterade.

Shen Yun Performing Arts har tre kompanier som samtidigt turnerar på olika håll i världen.

Europaturnén år 2012 har sin sista föreställning på Cirkus i Stockholm i morgon eftermiddag. Nästa anhalt på turnén är Palais des Congrès i Paris, Frankrike den 10 april för att avslutas i London 12 – 15 april.

För mer information om Shen Yun Performing Arts och traditionell kinesisk kultur, världsturnén 2012, biljetter och datum: sv.shenyunperformingarts.org