”Det här är bara början, vi kommer att fortsätta”
Demonstranter konfronterar den turkiska kravallpolisen innan de flyttar in i Geziparken i Istanbul den 15 juni. Den turkiska polisen stormade parken på lördagen efter att demonstranter trotsade ett ultimatum från premiärminister Recep Tayyip Erdogan att avsluta ockupationen av området. (Foto: Bulent Kilic/ AFP)


Igår kväll träffade Turkiets premiärminister Erdogan artister och icke-statliga organisationer vid ett möte som varade i fyra timmar, enligt nyhetsbyrån Anadolu.

Mötets syfte var att utbyta tankar kring det som händer vid Geziparken. Med på mötet med Erdogan var talesmannen för Taksim solidaritet, som representant för de som protesterar,organisationer från stadplaneringskontoret, fackföreningar, yrkesorganisation för ingenjörer och arkitekter, sångare och skådespelare.

Efter mötet sade Huseyin Celik, AK-partiets vice ordförande, att parken skulle hållas intakt tills domstolen sagt sitt. Om domstolen godkänner uppförandet av Artillery Barracksprojektet, då kommer en folkomröstning att hållas som ska visa vad folket vill.

Enligt Daily Vatan fanns det spänningar under möter. Arzu Cerkezoglu som deltog i mötet berättar för Daily Vatan:

”Diskussionen rörde bara träden i Geziparken och det arkitektoniska. Då sade jag att det hade varit lämpligare att vi hade diskuterat detta den 25 maj. Det har gått veckor, människor är ute på gatorna och fyra personer har dött…, 17 dagar har gått, mödrar är ute på gatorna.”

”Om vi är här för att lösa problemen måste vi fokusera på verkligheten. Folk försöker att föra fram ett budskap. Tycker du inte att vi behöver diskutera detta? Det är nu en social, en sociologisk fråga. Det är inte bara en fråga om det arkitektoniska.”


Demonstranter försökte stoppa turkiska kravallpolisen att storma Geziparken i Istanbul den 15 juni. (Foto: Bulent Kilic/ AFP)

Demonstranter försökte stoppa turkiska kravallpolisen att storma Geziparken i Istanbul den 15 juni. (Foto: Bulent Kilic/ AFP)

Hon berättar att premiärministern reagerade på detta och svarade: ´Hur vågar du ge oss en lektion i sociologi´ och så reste han sig upp.

Folk runt Erdogan försökte lugna honom men han lämnade rummet.

Mötet fortsatte ytterligare 15 minuter med de andra närvarande politikerna.

Som svar på erbjudandet om folkomröstning förklarade Taksim Solidaritets talesman att deras beslut var att fortsätta protestera och i morse kom ett uttalande från dem:

”Det här är bara början, vi kommer att fortsätta.”

Emel Arkan rapporterade.