Det finns en ”regissör” bakom det här
Bjarne Nyroos, Karin Hammar, Jan Möllersen, Irene Siljendal efter Shen Yun föreställningen. (Foto: Yvonne Kleberg, Epoch Times Sverige)


I samband med tisdagens Shen Yun föreställning hölls en VIP-mottagning på Cirkus. Vid ett av borden stod ett glatt gäng som pratade om showen.

– Det är första gången jag ser något liknande och jag visste egentligen inte vad det var jag skulle titta på, säger Karin Hammar om kvällens show.

Karin Hammar är designer och glashantverkare; glasblåsare i tredje generationen med egen glashytta på Skansen i Stockholm.

– Föreställningen är så skild från livet jag är van vid eller hur vår kultur är, hur artisterna lägger ned sin tid, energi och sin själ på  det här. Det är kanske något man ska ta till sig, att om man vill ha någonting måste man jobba för det och man måste ha sin själ och sitt hjärta i det.

Shen Yun Performing Arts är ett dans- och musikkompani vars syfte är att återupprätta Kinas genuina kultur. Kina kallades en gång  för Det gudomliga landet – ett land där de sköna konsterna och kulturen ansågs vara så lysande att de endast kunde vara skänkta av himlen. För att vara värdiga sådana gåvor ansträngde sig folket för att leva efter högre principer. Idag är det Shen Yun som för dessa gudomliga gåvor vidare till oss.

Jan Möllersen, vid samma bord på VIP-mottagning, berättar å sin sida att han inte var klar över att danskompaniet inte kom från Kina. Det var först när numret Vår berättelse visades som han förstod att föreställningen var gjord av kineser bosatta utanför Kina. Det beskriver regimens förtryck av Falun Dafa-utövare.

– Det finns ett budskap där, det är inte bara en show.

Han menar att budskapet är:
– Ett fritt Kina.

Han tycker att sättet numren presenterades på är bra och att den ”ger en bra känsla, hela föreställningen ger en bra känsla”.

– Showen var fascinerande. Artisterna är stolta och målmedvetna. Man kan göra väldigt mycket om man har vilja och styrka, säger den tredje personen i gruppen, Irene Siljendal, som arbetar på en förskola.

Hon talar också om budskapet i föreställningen som hon tycker framförs väldigt bra.

– Det är viktigt att de vågar ta fram det de gör och det här sättet är ett väldigt bra sätt, de når ut till dem som kommer hit.

Bjarne Nyroos, chef på ett stort internationellt företag där också Möllersen arbetar, såg Shen Yun även förra året, då i Linköping.

– Det finns en ”regissör” bakom det här, som på något sätt har gjort hela det här, som artisterna har tagit till sig och spelar upp här i Europa.