Det drar ihop sig till Oscarsgala
Kate Winslet är en av storfavoriterna i årets Oskarsgala. Här med sin medspelare, Daniel Craig från filmen "The Reader" . (Foto: AFP/Adrian Dennis)


Så var det dags för årets största filmprisutdelning. Jag pratar naturligtvis om Oscarsgalan. Det är kort sagt, dags för mig som Epoch Times filmskribent, att ge mina kvalificerade gissningar angående vinnarna.

Vanligtvis brukar jag dela in mina förutsägningar i två kategorier. I den första kategorin håller jag huvudet kallt, och utgår från vilken film jag tror kommer att vinna. I den andra kategorin utgår jag mer från vilken film jag tycker mest förtjänar priset. I år är det dock inte så stor skillnad mellan de två kategorierna. Här följer mina gissningar på vinnarna på detta års Oscarsgala.

Kategorin ”Bästa manliga huvudroll” är en av detta års lättaste kategorier att förutse vinnaren i; Mickey Rourke har redan vunnit en Golden Globe och ett BAFTA-pris för rollen som den avdankade brottaren Randy ”the Ram” Robinson. Det kommer därför inte som en överraskning om han även vinner en Oscar för samma roll. Rourke är en välförtjänt vinnare, men jag skulle inte bli besviken om Sean Penn vinner, för rollen som aktivisten Harvey Milk; Penn är sannerligen charmig i denna roll.

I kategorin ”Bästa kvinnliga huvudroll” är Kate Winslet storfavorit, för sin roll i ”The Reader”. Hon har redan vunnit pris i samma kategori på BAFTA-galan och även en Golden Globe i kategorin ”Bästa kvinnliga biroll”. Winslet möter dock hårt motstånd, inte minst från Meryl Streep, som är nominerad för sin roll som den stränga nunnan i ”Doubt”. Streep är en av vår generations bästa skådespelerskor, och trots att hon redan har två Oscarstatyetter hemma, är det inte helt otänkbart att hon vinner en till.

I kategorin ”Bästa manliga biroll” finner man några av årets bästa skådespelarinsatser, och den hade kunnat bli en riktig nagelbitare om det inte vore för att Heath Ledger är nominerad för sin roll som Jokern i ”The Dark Knight”. För jag ser verkligen inte att de övriga nominerade skådespelarna har någon chans i denna kategori.

När det kommer till kategorin ”Bästa kvinnliga biroll” blir det dock lite svårare. Den här kategorin har ingen självklar vinnare. Penelope Cruz vann dock denna kategori på BAFTA-galan, så jag tror att hon vinner även detta pris. Min personliga favorit är dock Amy Adams, för rollen som den försagda nunnan Sister James i ”Doubt.

”Slumdog millionaire”, som är nominerad i tio kategorier, har en stor chans att vinna en statyett i kategorin ”Bästa manus baserad på ett annat medium”, då de övriga nominerade känns ganska stela jämfört med manuset i ”Slumdog millionaire”, som känns mer lättillgängligt. I den andra manuskategorin, originalmanus, är utgången lite svårare att förutsäga. Jag tror att ”Frozen River” kommer att vinna, men jag hoppas att ”In Bruges” vinner, då jag tycker att den var förra årets roligaste film.

Den tråkigaste kategorin i år är ”Bästa regissör”, då den i mina ögon bara innehåller en potentiell vinnare. Danny Boyle kommer att gå hem med oscarstatyetten, eftersom han är den enda nominerade som verkligen har visat prov på enastående regissörsförmåga. Det känns lite som övriga nominerade har gått längs en upptrampad stig, medan Boyle har gått sin egen väg.

”Slumdog millionaire” är ett ganska säkert kort även i kategorin för ”Bästa Film”, då den erbjuder allt det man vill ha i en film: spänning, kärlek, äventyr, allt paketerat i ett originellt format.

Vill ni ha den fullständiga listan på nominerade kan ni ta er en titt på:” target=”_blank”>