Det dödliga Ebolaviruset sprider sig i Västafrika
Läkare utan gränser sätter på sig skyddskläder på Donka sjukhusets isoleringsavdelningen i Conakry där personer med ebolavirus är intagna. (Foto: Cellou Binani / AFP / Getty Images)


Hälsoministrar från elva afrikanska länder har träffats i Accra i Ghana i ett försök att få grepp om det senaste utbrottet av det dödliga ebolaviruset. Hittills har 763 människor smittats och 468 har dött.

De flesta fallen har varit i Guinea där utbrottet startade. Det har sedan spridit sig till Liberia och Sierra Leone och är nu det mest dödliga utbrottet av ebolaviruset som världen har skådat, rapporterar nyhetsbyrån BBC.

Det dödligaste utbrottet tidigare inträffade i Kongo 1995 då 254 människor dog i sjukdomen.

Världshälsoorganisationen, WHO, säger att det behövs "drastiska" åtgärder för att utrota viruset och se till att det inte sprider sig till andra länder i regionen.

”Vi hoppas kunna fatta beslut om hur vi kan förbättra samarbetet för att få grepp om och stoppa utbrottet. Vi måste få ett starkt gensvar särskilt vid de delade gränserna mellan Guinea, Liberia och Sierra Leone där kommersiella och sociala aktiviteter pågår ”, sade WHO:s talesman Daniel Epstein, enligt BBC.

Nyhetsbyrån AP skriver att Liberias president Ellen Johnson Sirleaf på måndagen varnade, att alla som gömmer en person med misstänkt Ebola kommer att åtalas. I en intervju i den statliga radion uttryckte hon sin oro för att patienter har gömts hemma och i kyrkor.

Sierra Leone utfärdade strax innan en liknande varning eftersom några patienter lämnat sjukhusen och gömt sig istället.

Liberias hälsoministerium har satt upp behandlingscentraler och startat en kampanj för att minska spridningen av sjukdomen där man bland annat lär vårdpersonalen att använda skyddskläder och förbjuder sjukhusen att avvisa patienter med Ebolasymptom.

Måndagens uttalande av presidenten tycktes delvis vara till för att få bort rykten i Liberia att Ebolautbrottet inte existerade.

”Medan jag talar tar den här sjukdomen livet av våra medborgare. Sjukdomen är på riktigt och den finns i vårt land och kan döda massor av människor”, sade president Sirleaf enligt AP.

Sjukdomen kan endast
bekräftas definitivt genom laboratorietester, men långt ifrån alla testas eftersom många inte får medicinsk behandling och en del dör innan prover kan tas, särskilt i de tidiga stadierna av ett utbrott.

Det finns inget botemedel mot den dödliga sjukdomen. Sjukdomen börjar med feber och trötthet  sedan huvudvärk, kräkningar, våldsam diarré, multipel organsvikt och massiva inre blödningar. Ebola dödar upp till 90 procent av alla som smittats. Det finns inget vaccin eller botemedel.

Vissa symptom kan dock behandlas och vårdpersonal understryker vikten av att patienten får medicinsk vård och isoleras. Ebola sprids genom kontakt med kroppsvätskor, till exempel blod och svett från den infekterade personen.

Inkubationstiden är 2 till 21 dagar och enda sättet att stoppa ett utbrott är att isolera de smittade och försäkra sig om att ingen annan blir utsatt för smitta. Personer som varit i kontakt med en smittad behöver följas upp under 21 dagar innan man vet att personen är smittfri.

Tidslinje från BBC
Februari 2014 – Utbrott av en hemorragisk sjukdom i sydöstra Guinea.
Mars 2014 – Utbrott av Ebola bekräftats i sydöstra Guinea. Det är 86 fall varav 59 dödsfall.
Tester senare samma månad bekräftar att Ebola har spridit sig in i Liberia.
Maj 2014 – Sierra Leone bekräftar att Ebola har spridit sig till Kailahundistriktet i östra delen av landet.
Juni 2014 – Läkare Utan Gränser förklarar att Ebolautbrottet är "utom kontroll”.
Juli 2014 – Dödssiffror: Guinea, 302 Liberia, 67 Sierra Leone 99. Totalt antal dödsfall i Västafrika 468.
Källor: PHE (Public Health England) och WHO